Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A közösségi újságírás hálójában

2009. október 22.

Az online közösségi oldalak és hírportálok együttműködése a média és az újságírás forradalmi átalakulását hozhatja. Egyúttal esélyt teremt a komoly politikai és közéleti újságok megmaradására. Ugyanakkor tovább fokozhatja az ideológiai megosztottságot.

Az online közösségi oldalak és hírportálok együttműködése a média és az újságírás forradalmi átalakulását hozhatja. Egyúttal esélyt teremt a komoly politikai és közéleti újságok megmaradására. Ugyanakkor tovább fokozhatja az ideológiai megosztottságot.

A Huffington Post egy hétfői reggelen megmutatta, hogy milyen lesz a jövő újságírása” – írja Chadwick Matlin, a Slate pénzügyi blogjának publicistája.

Az Arianna Huffington által alapított politikai blogportál együttműködésről állapodott meg a Facebook online közösségi oldallal. A megállapodás lényege az, hogy a Facebook bejelentkezett felhasználói láthatják, hogy ismerőseik milyen cikkeket olvasnak vagy olvastak a Huffington Poston.

Matlin nem rejti véka alá, hogy nem szereti a híres blogportált: szenzációhajhász lapnak tartja, amely az olvasottság – és vele a hirdetési bevételek – növelése érdekében a legalantasabb bulvártémák és szenzációhajhász cikkek közlésére is hajlandó. Ráadásul a Huffington Post – mint a blogok és a hírportálok általában – a nyomtatott sajtó által előállított tartalmakon élősködik.

Az amerikai publicista a hírportál és a közösségi oldal összekapcsolását mindennek ellenére forradalmi ötletnek tartja. A válságban lévő napilapok efféle megállapodásokkal talán növelni tudják olvasottságukat. A Huffington Post saját adatai szerint az együttműködésnek köszönhetően 40-60 százalékkal nőtt a portál látogatottsága.

Matlin mégsem tud felhőtlenül örülni az új médiamodellnek. Ha ugyanis az együttműködés gyümölcsöző lesz, akkor minden bizonnyal újabb portálok és napilapok kötnek hasonló megállapodást a közösségi oldalakkal. Ennek eredményeképpen a média még inkább koncentrálttá válik: az online közösségi oldalak átveszik a hírportálok szerepét.

A legnagyobb problémát azonban abban látja, hogy ha a közösségi oldalak integrálják a híreket, akkor a baráti közösségek ugyanazokat a cikkeket fogják olvasni. Mivel az online közösségek tagjai gyakran hasonló politikai nézeteket vallanak, a jövőben még inkább csak azokkal a véleményekkel fogunk szembesülni, amelyek megfelelnek a hasonszőrűek ízlésének. Ez pedig a kiberbalkanizációt és az ideológiai megosztottságot erősíti, nem az értelmes politikai vitát.