Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A védőoltás védelmében

2009. november 1.

Amerikában valóságos tömegmozgalom küzd a védőoltások ellen. Egyes körzetekben, és nem is a legelmaradottabbakban, rég elfeledett járványok kiújulása fenyeget.

Amerikában valóságos tömegmozgalom küzd a védőoltások ellen. Egyes körzetekben, és nem is a legelmaradottabbakban, rég elfeledett járványok kiújulása fenyeget.

„A kételkedők és a tagadók az internetről merítenek bátorítást, de a média főáramától is segítséget kapnak, mert az újságok és a televíziók érdekeltek az áltudomány feltupírozásában, hogy aztán ’vitát’ rendezzenek olyasmiről, amiről nem kellene” – írja a Wiredban Amy Wallace.

Paul Offit immunológusnál kevés embert gyűlölnek elszántabban az Egyesült Államokban. Ezt a rangot mindenek előtt azzal vívta ki, hogy egy társával együtt ő fejlesztette ki a rotavírus elleni vakcinát, és ezzel évente életek tízezreinek megmentését tette lehetővé. Az ifjabb Robert Kennedy, aki harcos környezetvédő, és úgy hiszi, hogy a védőoltás is a környezetszennyezés egy formája, „biostituáltnak” nevezi őt: olyan embernek, aki a biológiát prostituálta a gyógyszeripar kedvéért és pénzéért. Jim Carey, a neves színművész és barátnője, Jenny McCarthy, széltében-hosszában híreszteli, hogy a rotavírus elleni oltásnak csupán az az értelme, hogy hasznot hozzon a gyógyszergyárnak és Offitnak. Az interneten külön Offit-oldal van, ahol bárki kedvére szidalmazhatja az orvost. A Wikipédián Offit életrajzába rendszeresen sértő és obszcén javításokat jegyeznek be.

A rotavírus elleni védőoltás egymagában nem váltott volna ki ilyen tömeges gyűlöletet. Az is kellett hozzá, hogy Offit könyvben szállt vitába azzal az áltudományos nézettel, miszerint a jól ismert gyermekkori védőoltások autizmust okoznak. Egyúttal kimutatta, hogy az autizmus ellen alkalmazott tudománytalan gyógymódok nemhogy nem használnak, hanem egyenesen ártanak a szervezetnek.

Más se kellett a védőoltás-ellenes mozgalomnak: azóta Offit tömegével kapja a fenyegető leveleket, még a gyermekeit is zaklatják. A mozgalom igen sikeres támadást intézett a tudomány ellen: az Egyesült Államok némely vidékén olyannyira visszaesett a védőoltásban részesített gyermekek arányszáma, hogy egyes betegségek előfordulása már a vakcinák felfedezése előtti korra jellemző méreteket kezd ölteni. Mintegy húsz államban van lehetőség arra, hogy a szülő világnézeti okból felmentést kérjen a kötelező védőoltások alól. Az ilyen államokban tavaly a szülők 2,6 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, csaknem kétszer annyi, mint 1991-ben. San Franciscótól északra egy megyében 6 százalék ez az arány. Jólszituált emberek élnek ott, az átlagnál magasabb a jellemző iskolázottsági szint. És mivel az oltásmegtagadók nem egyenletesen oszlanak el országszerte, hanem csoportokba tömörülnek, egyes környékeken reális a veszély, hogy elterjed a kanyaró, a mumpsz és a szamárköhögés. Amerikában 1974-ben ezer szamárköhögéses megbetegedést jelentettek, 2004-ben már 23 ezret.

Amy Wallace szerint az amerikaiak a kisebbik rossz, a vakcina esetleges mellékhatásai miatt aggályoskodnak, nem a gyermekhalál veszélye miatt, azt ugyanis a védőoltások legyőzték. Az oltások elmaradásával azonban visszatérhetnek a halálos járványok. Ottis nem tudja, hány embernek kell meghalnia ahhoz, hogy győzzön a józan ész. Az internet mindenesetre ez ellen hat. Wallace „demokratizáló erőnek” nevezi az internetet, amelyben differenciálatlanul özönlik információ, adat, kutatási eredmény, féligazság, pletyka és mindenféle elmélkedés. Az ilyen „demokratizáló erő” természeténél fogva alkalmas arra, hogy aláássa a tekintélyt, kiiktassa a tekintély és a közönség közötti közvetítőket, és hatalmat adjon az egyén kezébe.

Amikor Offit kiszámította, hogy az emberi szervezet százezer védőoltást is károsodás nélkül kibírna, éspedig egyetlen ülésben akár tízezret is, azt az internetes mozgalom úgy fordította le, hogy az orvos százezer oltást szeretne adatni mindenkinek. Nem csoda, hogy Amerikában egy 2008-as felmérés szerint minden negyedik ember elhiszi, hogy a védőoltások megmérgezhetik a gyermekeket.

Igaz, Angliában nem volt internet, amikor a 19. század közepén valóságos mozgalom indult a himlőoltás ellen. Sikerült is lebeszélni az embereket a hatásos megelőzésről, és másfélezer ember halt meg himlőben. Skóciában és Írországban, ahol nem volt ilyen mozgalom, nem volt himlőjárvány. Mindenesetre az oltásellenes harcosok elsőrangú kommunikátorok voltak, remek pamfleteket írtak. Ezt mai utódaik is elmondhatják magukról. Wallace úgy látja, hogy Ottis harca egy szempontból biztos vereségre van ítélve: mindig több logikátlan állítás lesz forgalomban, mint amennyivel a tudomány képes megbirkózni.