Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Civilek a kínai pályán

2009. december 11.

Bill Gates alapítványa fizet a HIV-szűrésen résztvevő kínaiaknak. A párt attól tart, hogy a teszteket végző civil szervezetek túlzottan megerősödhetnek. Ez talán túlzás, de a HIV-fertőzött melegekkel szembeni intézményes diszkrimináció felszámolásában segíthetnek.

Bill Gates alapítványa fizet a HIV-szűrésen résztvevő kínaiaknak. A párt attól tart, hogy a teszteket végző civil szervezetek túlzottan megerősödhetnek. Ez talán túlzás, de a HIV-fertőzött melegekkel szembeni intézményes diszkrimináció felszámolásában segíthetnek.

„Péntek este fiatalokból álló lármás csoport gyülekezett a Bíbor Törzs előtt, de senki sem a mulatóba szeretett volna bejutni. A többnyire meleg férfiak a bár mellett felállított bódé előtt álltak sorba, hogy pénzt kapjanak a vérvizsgálatért” – olvassuk a New York Times tiandzsini riportját.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány szokatlan módját választotta a HIV és a szifilisz terjedése elleni harcnak. Az alapítvány támogatásával tizennégy kínai nagyvárosban állítottak fel ideiglenes vérvételi központokat. Fizettek a szűrést végző szervezeteknek: a teszt elvégzéséért 9 dollár járt, a visszatérő HIV-pozitívok után 44 dollárt kaptak. Az alapítványi támogatásból a szűrés résztvevői is részesedtek.

A 2007-ben indult kezdeményezés öt év alatt 50 milliárd dollárt fordít a fertőző betegségek elleni harcra. Az elmúlt két év során összesen 110 ezer kínai vett részt a szűrésen.

Kínában a HIV-fertőzöttek aránya elmarad a többi fejlődő országétól. A homoszexuálisok körében azonban sokan vírushordozók: becslések szerint a városlakó meleg férfiak 5 százaléka fertőzött, és van olyan település, ahol arányuk a 10 százalékot is meghaladja.

Az anyagi ösztönzésre azért van szükség, mert a kínaiak bizalmatlanok az állami egészségügyi intézményekkel szemben, és nem szívesen vesznek részt a szűréseken. Annál népszerűbbek a civil szervezetek által működtetett központok, amelyek fizetnek is a vérvételért.

A kormány nem nézi jó szemmel a kezdeményezést. Attól tart ugyanis, hogy a szűrésből jelentős bevételre szert tevő civilek nagyon megerősödnek, és később akár a párt egyeduralmát is megkérdőjelezhetik.

Ha a kommunista egypártrendszert nem is sikerül megdöntenie, Bill Gates alapítványa annyit máris elért, hogy a kormány kezdi átgondolni a melegekkel kapcsolatos politikáját. Korábban a hatóságok kemény fellépéssel igyekeztek elejét venni a HIV-vírus terjedésének: megtiltották az óvszerek árusítását a bárokban, és zaklatták az AIDS veszélyeiről tájékoztató aktivistákat. Újabban azonban azt kérik a kínaiaktól, hogy legyenek toleránsabbak a HIV-fertőzött melegekkel, mert a diszkrimináció és a bujkálás hozzájárul a kockázatos szexuális magatartáshoz és a vírus terjedéséhez.