Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Sok hűhó az al-Kaidáért

2010. január 12.

A karácsonyi meghiúsult repülőgép-robbantás óta ismét tombol a terrorpánik. Pedig inkább örülnünk kellene: ha az al-Kaidának csak ilyen támadásra futja, akkor tényleg nagyon meggyengült.

A karácsonyi meghiúsult repülőgép-robbantás óta ismét tombol a terrorpánik. Pedig inkább örülnünk kellene: ha az al-Kaidának csak ilyen támadásra futja, akkor tényleg nagyon meggyengült.

Szeretném felhívni a figyelmüket valamire, amit a karácsonyi merényletkísérlet körüli médiafelhajtás miatt talán nem vettek észre: a terrortámadás nem sikerült” – olvassuk Peter Beinart külpolitikai elemző cikkét a Time magazinban.

Karácsonykor egy nigériai férfi hajszál híján felrobbantotta a Delta-Northwest Airlines Amszterdamból Detroitba tartó járatát. A repülőtereken világszerte szigorítják a biztonsági előírásokat. Barack Obama személyes felelősséget vállalt a történtekért, és a titkosszolgálatok munkájának átfogó revízióját kezdeményezte. Még az is felvetődött, hogy Amerika esetleg csapatokat küld Jemenbe, ahol Umar Faruk Abdulmutallabot kiképezték és robbanószerrel látták el – Barack Obama azonban kizárta ennek lehetőségét.

A reakciókból azt hihetnénk, hogy legalább a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonló merényletet sikerült meghiúsítania az egyik éber utasnak. Beinart arra hívja fel a figyelmet, hogy erről szó sincs.

Az eset valójában arra mutat rá, hogy az al-Kaida az elmúlt években meggyengült. A 2001. szeptember 11-i támadás profi terroristák összehangolt akciója volt, karácsonykor egy dilettáns, egyedül dolgozó amatőr próbált robbantani. Ha a repülőtéri biztonságiak egy kicsit körültekintőbbek, Abdulmutallab a gépre sem szállhatott volna fel: szemet kellett volna szúrjon, hogy poggyász nélkül érkezik, és készpénzzel fizet a jegyért, hogy nevét ne vessék össze a terroristagyanús egyének listájával. A nigériai fiatalember amatőr volt, hiszen nem sikerült felrobbantania a bombát.

Amerika néhány éve még attól tartott, hogy az al-Kaida lépfenével vagy atombombával támad, netán hidakat, gátakat vagy erőműveket robbant fel, és akár százezrek életét oltja ki. A karácsonyi eset azonban arra utal, hogy az al-Kaida nem képes jelentősebb támadás megszervezésére és kivitelezésére. Ami nem is csoda, hiszen a szervezet vezetőinek 40 százalékát elfogták vagy megölték. Az elmúlt években jelentősen csökkent a terrorcselekmények áldozatainak száma. A titkosszolgálatok sokkal jobban ismerik a terrorista sejteket – még a pénzügyi tranzakcióikat is követik. Ráadásul az al-Kaidára az iszlám világon belül is egyre nagyobb nyomás nehezedik: egy 2007-es felmérés szerint az irakiak 100 százaléka elutasította a polgári lakosság ellen irányuló terrorcselekményeket (síiták és szunniták egyaránt). A terroristák külföldi bevetését 97 százalék ellenezte. Afganisztánban hasonlóak a számok: itt is csak egy százalék támogatja a dzsihádistákat. Az al-Kaida ezért kisebb támadásokkal próbálja fenntartani hírnevét.

„Mindez persze nem örömhír, de azért a karácsony óta tartó washingtoni hisztéria finoman szólva is túlzás.”