Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Algoritmussal a Parkinson-kór ellen

2010. július 5.

A Google alapítója a keresőmotor módszerének segítségével veszi fel a küzdelmet a Parkinson-kórral szemben. Hatalmas adatbázist épít, azt remélve, hogy a Parkinson-betegek adatainak összevetése segíthet a kór jobb megértésében.

A Google alapítója a keresőmotor módszerének segítségével veszi fel a küzdelmet a Parkinson-kórral szemben. Hatalmas adatbázist épít, azt remélve, hogy a Parkinson-betegek adatainak összevetése segíthet a kór jobb megértésében.

„A Parkinson-kórral kapcsolatos vizsgálatok az orvostudomány egyéb kutatásaihoz hasonlóan a hagyományos tudományos módszertani modellt követik. A tudós hipotézist állít fel, elemez, tudóstársai véleményezik az eredményeket, végül a publikálás következik. Sergey Brin, a Google társalapítója új megközelítést javasol: a megfelelő algoritmusokkal vizsgálják át a meglévő adatokat. A módszer a Google adatelemző kapacitásait állítaná a tudományos kutatás szolgálatába” – írja Thomas Goetz amerikai újságíró a Wired magazinban.

A harminchat éves Brin hat éve tudta meg, hogy egy genetikai mutáció következtében az átlagosnál jelentősen nagyobb az esélye az időskori Parkinson-kórra. Azóta mindent elkövet a kockázatok mérséklése érdekében: sportol, egészségesen táplálkozik, sőt még a kávéra is megpróbált rászokni, mert a koffein állítólag csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.

A multimilliomos fiatalember jelentős összegekkel támogatja a Parkinson-kór kutatását is. Egyebek között felkarolta a felesége által alapított 23andMe genetikai kutatócéget is, amely a Google keresőmotorja által is használt algoritmusok segítségével igyekszik előmozdítani a kutatásokat. Brinnek és feleségének meggyőződése, hogy a Parkinson-kórral kapcsolatos egyéni tapasztalatok elemzésével közelebb juthatnánk a betegség megértéséhez és kezeléséhez. Mint ahogyan tíz éve az aszpirinről is kiderült, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a Parkinson-kórban szenvedők önmagában mellékes és anekdotikus tapasztalatának összegyűjtése is segíthet. Könnyen kiderülhet például, hogy milyen életmódbeli szokások befolyásolják a kór kialakulását. A 23andMe ezért 10 000 Parkinson-beteg személyes információit gyűjti egybe az étkezési szokásoktól a felmenők kórtörténetéig.

A Google hasonló elképzelést valósított meg – sikerrel – az influenzajárványokat a hagyományos módszereknél jóval korábban előrejelző Google Flu Trends esetében is.