Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Diktátorok és hackerek

2011. június 11.

Az elnyomó kormányok korábban csak tiltással és cenzúrával léptek fel az online ellenzéki szervezkedés és kritika ellen. Újabban azonban kifinomultabb módszereket alkalmaznak, és maguk is igyekeznek propagandacélokra használni az internetet.

„Az ellenzéki és a külföldi internetes tartalmak cenzúrázásának jogi és technikai korlátai miatt egyre több kormány keres határozottabb eszközöket. Már nem egyszerűen elhallgattatni akarják ellenlábasaikat, hanem szeretnék manipulálni a nemkívánatos online tartalmakat. Egyre több kormány használja propagandacélokra és ideológiai befolyásának növelésére a korábban kárhoztatott közösségi oldalakat és videómegosztókat” – olvassuk az internetes hadviselés és hackertámadások témájára specializálódott kanadai Information Warfare Monitor portálon.

Az elmúlt évtizedben sok optimista internetguru remélte, hogy az internet elterjedése szükségszerűen aláássa a diktatúrákat. Csakhogy az elnyomó rezsimek sem tétlenkedtek. Eleinte cenzúrával és a nemkívánatos oldalak elérhetetlenné tételével próbáltak fellépni kritikusaikkal szemben. Ebben nyugati informatikai és tartalomszolgáltató cégek is segítették őket. Mint nemrég kiderült, az egyiptomi kormány amerikai és brit cégek által kifejlesztett szoftverek segítségével még a korábban feltörhetetlennek hitt, és ezért az ellenzék által előszeretettel használt Skype-ot is lehallgatta.

A cenzúra figyelme azonban nem terjedhet ki mindenre, és a korlátozások is könnyen kijátszhatók. A nyílt cenzúra ráadásul visszaüthet, és növelheti az elnyomással szembeni elégedetlenek számát. Ezért az autoriter rezsimek egyre inkább igyekszenek a maguk hasznára fordítani az internet biztosította nyilvánosság által teremtett lehetőségeket.

Az iráni rendőrség megfigyelte az ellenzéki blogokat és közösségi oldalakat, hogy lekapcsolhassa a kormányellenes tüntetések szervezőit. Oroszország, Kína és több közel-keleti rezsim bérkommentelőket és bloggereket fizet, akik az internetes fórumokon a hivatalos álláspontot terjesztve öregbítik a politikai vezetés hírét. Előfordul az is, hogy a kormány hackereket bíz meg az ellenzéki és a külföldi kritikus portálok megbénításával.

Az Information Warfare Monitor különösen tanulságosnak tartja a szíriai Elektronikus Hadsereg esetét. Az elnökhöz közel álló személyek által létrehozott civil hacker-kezdeményezés célja az ellenzéki portálok és a kormányt bíráló internetes oldalak megbénítása. A kanadai portál jelentéséből kiderül, hogy az iráni hackerek több tucat hazai és külföldi ellenzéki portált bénítottak már meg.

A civil-kormányzati együttműködés új típusát képviselő szíriai hacker-szervezet nagy látogatottságú Facebook-oldalakon is igyekszik szervezett akciókkal terjeszteni a rezsim álláspontját. Egyebek között az Európai Parlament, a Fehér Ház, az amerikai Külügyminisztérium, Barack Obama, Nicolas Sarkozy és Oprah Winfrey közösségi oldalát is telerakták a szíriai kormány hírnevét öregbítő, különböző álnéven írt hozzászólásokkal.

„A Közel-Keleten és Észak-Afrikában az egyre kifinomultabb internetes technikát alkalmazó ellenzéki csoportokkal szemben fellépő kormányközeli csoportok hasonló internetes támadásainak száma minden bizonnyal nőni fog a jövőben.”