Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Kattanj a szürreális tehénre!

2011. október 15.

Az internetguru szatirikus online játékot készít, hogy felhívja a figyelmet a közösségi oldalak népszerű időfecsérlő és értelmetlen alkalmazásaira. Sokan azonban nem veszik a lapot, és a bugyuta játék függőivé válnak. A végén a játék kiötlője is elbizonytalanodik.

A Cow Clicker játék sosem akart szórakoztató lenni. Szándékosan ostoba, idegesítő időpocsékolásnak készült, amelynek célja a játékosok manipulatív megtréfálása” – olvassuk a Kotaku videojáték blog írását a Cow Clicker nevű Facebook-alkalmazásról.

A fölülmúlhatatlanul bugyuta játékban egy tehénre kell kattintgatni. A cél minél több kattintás összegyűjtése. A feladatot nehezíti, hogy alapesetben csak hatóránként kattinthatunk a kis állatfigurára. Némi pénz befizetése ellenében, illetve újabb játékosok meghívásával természetesen prémiumkattintásokat válthatunk. A játékosoknak lehetősége van arra is, hogy a fapados tehenecskét vicces, színes állatocskára cseréljék – a legdrágább, aranyszínű tehén ezer dollárba kerül.

Az alkalmazást Ian Bogost internetguru és egyetemi oktató, az online játékok társadalmi vonatkozásainak szakértője készítette. A szatirikus provokációval a közösségi oldalak népszerű játékainak idiotizmusára akarta felhívni a figyelmet.

Bogost legnagyobb megrökönyödésére azonban sokan megszállott tehénkattintgatóvá váltak. Az alkalmazásnak ötvenezer felhasználója volt. Bogost minden bizonnyal kisebb vagyont keresett a játékkal és az ikonikus figurává vált tehenecskés ajándéktárgyak eladásával.

Végül Bogost megelégelte, és bejelentette, hogy hamarosan eljön a tehén-apokalipszis. Az alkalmazás még ma is elérhető, de tehenek nincsenek, csak az üres legelő látható.

A felhasználók egy része azonban máig nem fogta fel, hogy valójában csak vicc volt az egész. Bogost továbbra is sok emailt kap, amelyben arról érdeklődnek, hogy mikor, illetve mennyi pénz befizetése ellenében kattinthatnak újra a tehenükre.

A balul sikerült tréfa teljesen zavarba ejtette Bogostot. „Soha nem hittem volna, hogy ez fog történni. Egy csomóan komolyan vették a dolgot, és boldogan kattintgattak a tehenükre. Lehet, hogy nekik van igazuk? Talán mégiscsak több értelme volt a játéknak, mint hittem” – idézi a blog az alkalmazás elbizonytalanodott kiötlőjét.