Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Visszatekintés a hanyatlás korából

2013. június 8.

Idős embereknél nem meglepő, hogy fiatalságukra, mint az aranykorra emlékeznek vissza. Két tekintélyes veterán professzor azonban meg is indokolja, miért látja úgy, hogy az olasz társadalom, gazdaság és politika a hanyatlás jeleit mutatja.

„A mai válságos időkben igenis jól jöhetnek az elmúlt idők még élő tanúi, mert olyan értékeket hordoznak, amelyeknek jegyében egykor felfelé ívelt az ország pályája − olvassuk Mario Deaglio közgazdászprofesszortól a La Stampában.

A hetvenéves Deagliónál éppen tíz évvel idősebb Giuseppe de Rita, az olasz szociológia doyenje pedig azt írja a Corriere della Serában, hogy a régi idők politikusairól „sok mindent el lehetett mondani, de hogy senkik lettek volna a maguk szakmájában, azt nem, és részletesen is kifejti, hogy a maiakról annál inkább.

Deaglio a maga nemzedékére azt tartja a legjellemzőbbnek, hogy még voltak emlékei a háborúról és a mindent átható szegénységről, de alapvetően az ötvenes-hatvanas évek páratlan fejlődése volt életük fő élménye. A Vespa robogó, majd a FIAT 600-as kormánya mögött egyszerű olaszok tízmilliói élhették át a szabadságot, amely azelőtt csak néhány tízezer ember kiváltsága volt. Az ötvenes években az emberek otthon beszélgettek egymással, mert a televízió még nem tört be mindenhová. Emiatt Deaglio úgy érzi, hogy az ő nemzedéke tizennyolc-húszéves korában intelligensebb volt a mai fiatal felnőtteknél. Úgy véli, amikor minden háztartásban megjelent a televízió, butábbak lettek az emberek. Ami nyilván túlzás, hiszen sok háztartásba azelőtt elérhetetlen ismereteket juttatott el a tévé. Annyit Deaglio is elismer, hogy megteremtette a nyelvi közösséget (azelőtt a lakosság csaknem fele a maga helyi nyelvjárását használta mindennapjaiban). Az ipar, illetve a fogyasztás fejlődése hihetetlen gyorsasággal növelte a jólétet. Hatalmas népvándorlás indult az északi iparvárosokba, ahol könnyen lehetett munkát találni. (Itt a professzor nem említi, hogy olaszok milliói csak külföldön találtak munkát.) Ebben a korban mindenki úgy érezhette, hogy lehetőségek nyílnak előtte. A mai hetvenesek megbecsülték az óriási fejlődést, amit az a két évtized hozott, távolságtartással figyelték tehát a hatvannyolcas fiatalok lázadását, amelynek hátterében az állt, hogy az új nemzedék nem méltányolta a háború utáni idők korszakos változásait. A következő sokk az olajválság volt, és azóta Deaglio szerint a fejlődés a termelésből áttevődött a reklámra, a kutatásból pedig a formatervezésre. A nagyipar büszkeség tárgyából szennyező ellenséggé minősült át, és szép lassan megindult a bomlás. A kultúrában a közös élmények, az összetartozás érzése helyett a sztáregyéniségek kultusza lett uralkodó. Beruházás helyett a munkanélküli segélyre megy el a pénz, és a legjobb diplomások külföldön keresnek boldogulást. Ilyen állapotban érte Olaszországot a válság, nem csoda, hogy nehéz a kilábalás. Hogy azonban ezen mit segíthet a hetvenévesek tapasztalata, azt Deaglio professzor nem fejti ki.

Érdekes egybeesés, hogy Giuseppe de Rita hasonlóan borús diagnózist állít fel, csak éppen kifejezetten a politikára szűkítve. Valamikor, írja, minden a politikáról szólt. A nagy eszmeáramlatok, a kommunizmus, a liberalizmus, a korporativizmus, a katolikus társadalom-felfogás küzdelme színtiszta politika volt, akárcsak a nagy világrendszerek, a keleti, a nyugati és a harmadik világ küzdelmes kapcsolatrendszere, vagy a belpolitikai-társadalmi csaták, osztályküzdelmek. Csakhogy minden korabeli áramlatnak volt egy közös üzenete: iparkodjatok, küzdjetek, és jobb lesz mindenkinek. A politika ezért akkor népszerű volt. Ma megvetés tárgya. Az emberek azt gondolják a politikusokról, hogy csak a maguk hasznát lesik, amazok meg az emberi irigységre játszanak rá, és fékevesztetten ígérgetik, hogy nem kell erőlködni, nincs szükség teljesítményre, majd ők akkor is megjutalmazzák a népet, ha rájuk szavaz. Ebben a rendszerben mamelukokra, senkikre van szükség. Jaj annak, akinek karaktere van. Ez a laposság még a kasztrendszer bűneinél is rosszabb, ­állapítja meg de Rita, mivelhogy lebénítja azokat az energiákat, amelyektől a társadalom dinamikusan fejlődhetne. A szociológiaprofesszor sem tud azonban receptet a kór ellen. Csak annyit pendít meg, hogy talán a társadalomnak immár védekeznie kellene a politika ellen, amely nem előrevivő, hanem hátráltató szerepet játszik. Talán máshol, a civil társadalomban megvan még „az a kitörési vágy, amely a régi politikusokat, minden hibájuk ellenére is, még jellemezte.”