Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Vallásszabadság és melegházasság

2013. július 9.

A konzervatívok korábban a közerkölcs nevében ellenezték a homoszexualitás dekriminalizálását és a melegházasságot. Mivel a közmorál változóban, újabban inkább a keresztények vallásszabadságára hivatkoznak. És persze bírálják a moralizáló liberálisokat.

„Római katolikusok és evangéliumiak jelentős anyagi támogatásokkal bíró hálózata a vallásszabadság védelmére hivatkozva támadja a melegházasságot, a diszkriminációellenes törvényeket, a fogamzásgátlókhoz való hozzájutást és az abortusz jogát. Nem az erkölcs nevében lépnek fel, hanem a vallásszabadság védelmére hivatkoznak” − olvassuk Jay Michaelson írását a Political Research Associates emberi jogi agytröszt oldalán.

A melegek jogait támogató liberálisok hagyományosan az állam világnézeti semlegességére illetve a morális meggyőződéstől független pozitív jogra hivatkozva támogatták a melegek jogegyenlőségét akár a többségi véleménnyel szemben is. A konzervatívok viszont a bírói gyakorlattól idegen, doktriner moralizálásnak tekintették az egyenlőség absztrakt fogalmára hivatkozó érvelést. A konzervatív jobboldal hagyományosan a család védelmére, a társadalom érdekére illetve a közerkölcsre hivatkozva ellenezte a homoszexualitás dekriminalizálását, majd a melegházasság törvényi elismerését. Azzal érveltek, hogy a jog elválaszthatatlan a moráltól, ezért az átlagemberek számára nyilvánvalóan erkölcstelen cselekedetekkel szemben helyes törvényi tiltással fellépni.

Az elmúlt években azonban jelentősen átalakult az amerikai közmorál. A többség nemcsak a melegházasságot, hanem az azonos nemű párok örökbefogadási jogát is támogatja.

A konzervatív jobboldal így már nem hivatkozhat a többség erkölcsi érzületére a melegházasság elleni kultúrharcban. A morális érvelés helyett ezért új stratégiával próbálkozik: a vallásszabadság nevében próbál fellépni a melegházasság ellen − írja Michaelson. A jobboldali média, a konzervatív politikusok és a tradicionalista egyházak azzal érvelnek a melegházasság (és az abortusz) ellen, hogy ezekkel egy szekuláris világnézet akarja ráerőszakolni magát a társadalomra. Azzal ijesztgetik a hívőket, hogy a keresztényellenes liberális hadjárat sikere esetén a papoknak kötelező lesz összeadniuk az azonos nemű párokat és a hívő orvosok nem tagadhatják meg az abortusz elvégzését.

Az amerikaiak különösen fontosnak tartják a vallásszabadság alkotmányos védelmét, s ezért e stratégia nem sikertelen (annak ellenére, hogy a vallásszabadságra vonatkozó alkotmánykiegészítés éppen a kisebbségi vallások védelmét szolgálta az államvallás bevezetésének tiltásával). De sikere nem teljes − idéz Michaelson egy tavalyi felmérést, amely szerint a melegházasság támogatóinak aránya 52-ről 58 százalékra ugrik, amennyiben a kérdezők kikötik, hogy a melegházasság elismerésekor az egyházak felmentést kapnak a meleg párok összeadása alól.