A házasságtörés gazdaságtana

2014. május 18.

Kutatások szerint a gazdasági válság nyomán nő a válások száma és egyre többen lépnek félre, hogy így kompenzálják a munkahelyi kudarcot és ellensúlyozzák az anyagi problémákat.

 

A 2008-ban kitört gazdasági válság hatására sokan megszegték házassági fogadalmukat” – olvassuk Max Ehrenfreund összefoglalóját a válság és a házasságtörés összefüggését vizsgáló kutatásokról a Washington Postban.

A gazdasági válság felértékeli az informális hálózatok, egyebek között a családi kapcsolatok jelentőségét. Mindebből nem következik, hogy a házastársi hűségre is jótékony hatása lenne. Nagy-Britanniában már három éve megfigyelték, hogy a válság éveiben – csakúgy, mint a korábbi válságok esetén – megugrott a válások száma. Ennek hátterében minden bizonnyal az anyagi gondok miatt megnövekedett stressz áll.

Ehrenfreund az Ashley Madison randiportál adatbázisa alapján készült felmérést ismerteti. A rendhagyó partnerközvetítő kifejezetten a házastársi kapcsolatban élő, szeretőre vágyó felnőtteket veszi célba. A társkereső lehetővé tette társadalomtudósok számára, hogy adatbázisuk alapján kutatásokat folytassanak.

Az előzetes eredményekből kiderül, hogy a válság idején jelentősen nőtt a házasságon kívüli alkalmi partnert keresők száma. Míg korábban évi 50 százalékkal nőtt az oldalon regisztrálók aránya, 2008-ban közel 170 százalékos volt a növekedés. Kimutatható az is, hogy különösen azokban az amerikai államokban emelkedett az oldal népszerűsége, amelyekben az átlagnál nagyobb mértékben nőtt a munkanélküliség. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy a munkanélkülivé válók között nagyobb a hűtlenek (vagy legalábbis hűtlenségről ábrándozók) aránya. Eric Anderson szociológus szerint a munkanélkülieknek több a szabad idejük és a szerelmi affér segít feledtetni a mindennapok pénzügyi gondjait.

Egy másik kutatás azt találta, hogy a házastársak jövedelme közti különbségek összefüggésben állnak a félrelépés gyakoriságával. Christin Munsch szociológus munkaügyi adatok alapján azt állítja, hogy különösen azok a férjek keresnek házasságon kívüli alkalmi partnert, akik munkanélkülivé váltak, vagy akiknek a felesége jól keres. Munsch szerint mindkét esetben az önbecsülésükön esett csorbát akarják így kiköszörülni. Az egyik esetben a családfői szerepről alkotott képüknek nem tudnak megfelelni, a másikban a megtört karrier kudarcát akarják kompenzálni. A szociológus azt is kimutatta, hogy a jól kereső nők kevésbé tisztelik, és ezért hajlamosabbak megcsalni férjüket.