Futballjában él a nemzet

2014. június 22.

A labdarúgó világbajnokság kapcsán ismét virágzik a tudományos focializmus. Zenitjére hág a labdarúgás, illetve a nemzeti identitás, a multikulturalizmus és a nacionalizmus összefüggéseinek módszeres vizsgálata.

 

A társadalomtudósok az idei labdarúgó világbajnokság alatt sem tétlenkednek. Ahogy a korábbi tornák idején megszokhattuk, ilyenkor elszaporodnak a focira felépített grandiózus világmagyarázatok. A Washington Post csokorba gyűjtötte a tudományos focializmus legfontosabb eredményeit.

Andrei Markovits, a labdarúgás és a nacionalizmus összefüggéseinek ismert kutatója rámutat, hogy a labdarúgás terén tovább élnek a szakállas nemzetkarakterológiák. A németek játéka kapcsán kitartásról, harciasságról és fegyelmezettségről szokás beszélni, a déli népek stílusát pedig az ösztönös, játékos és impulzív jelzőkkel illetik. A rasszista előítéleteket idéző klisék persze nem tükrözik a valóságot, utal Markovits a fegyelmezett védelméről híres olasz válogatottra, és az elmúlt években kifejezetten kreatívan játszó német csapatra.

Több tanulmány is boncolgatja az etnikai sokszínűség szerepét a labdarúgásban. Edmund J. Malesky és Sebastian M. Saiegh  politológusok kutatása arra világít rá, hogy a sokszínű klubcsapatok sikeresebbek: minél több különböző anyanyelvű játékos van a keretben, annál jobban teljesít a csapat. Jacqueline S. Gehring pedig azt mutatja ki, hogy Németországban a jobb- és a baloldal még a válogatott etnikai összetételét is különbözőképen értelmezi. A baloldali lapok a multikulturalizmus sikerének tekintik, hogy a német válogatottban bevándorlók is helyet kapnak. A jobboldali média viszont éppen ellenkezőleg, a bevándorlók sikeres asszimilációjának példáját látja Özil, Khedira és Boateng szereplését.

Egy másik kvantitatív elemzés szerzője, a szintén politológus Andrew Bertoli azt állítja, hogy a világbajnokságra kijutó országok esetében jelentősen erősödik a nacionalizmus, és nő a nemzetközi fegyveres konfliktusok valószínűsége. Különösen azon nem demokratikus világbajnoki résztvevők körében fenyeget nacionalista erőszak, amelyeknél a foci a legnépszerűbb sport. Jó hír viszont, hogy a nacionalizmus erősödése külpolitikai feszültséget kelt ugyan, ám a belső összetartozást erősíti, és ezért világbajnoki részvétel esetén csökken a polgárháborús konfliktus kitörésének esélye.