Nyomtatás

Zombik az egyetem-gyárban

2014. október 5.

Az elitegyetemeket belülről ismerő amerikai publicista szerint a legkiválóbb felsőoktatási intézmények megölik a diákok tudományos érdeklődését és lelki beteggé teszik őket. Arról nem is beszélve, hogy újratermelik a társadalmi egyenlőtlenséget.

 

Az ország vezető egyetemei zombikat csinálnak a gyerekeinkből” – írja William Deresiewicz irodalomtörténész a New Republicban.

Deresiewicz a Columbia Egyetemen doktorált, majd a Yale-en tanított, de nem véglegesítették, ezért elhagyta az intézményt. Talán ez is közrejátszik abban, hogy lesújtó véleménnyel van az elitegyetemekről. Az Ivy League egyetemeire csak a legkiválóbb fiatalok juthatnak be. A jó középiskolai teljesítmény nem elég – számol be a felvételi bizottság tagjaként szerzett tapasztalatairól Deresiewicz. A felvételhez a jó tanulmányi eredmény mellett valami plusz is kell – zenei tehetség, kiemelkedő sportteljesítmény vagy gazdag szülők, akiktől az egyetem adományt remélhet. Nem is csoda, hiszen az elitegyetemek a társadalom krémjét, a „vezetőket” képzik.

Mindennek azonban nagy ára van. A felveendő diákok már kora gyerekkoruk óta különórára járnak, hogy elsajátítsák a szükséges készségeket – állítja Deresiewicz. Ennek eredményeképpen túlhajszoltak, depressziósok és magányosak, érzelmi életük sivár, stresszben és megfelelési kényszerben élnek. Csak az érdekli őket, hogy jó eredményt érjenek el, a tudományos érdeklődés hiányzik belőlük. Többen arra panaszkodtak Deresiewicznek, hogy valójában sosincs idejük semmiben elmélyedni. Megtanulják, hogyan kell eladni magukat, ám tudásuk felszínes. Természetesen az egyetemet kitűnő minősítéssel végzik el – össze is törnének egy rossz jegytől, de szerencsére a tanároknak sem áll érdekében a szigorúság.

A meritokratikus elitegyetemek működésének társadalmi következményei is súlyosak – véli Deresiewicz. A drága magánegyetemek adnak az etnikai sokszínűségre, ám azzal nem törődnek, hogy a sokszínű diákság döntő többsége ugyanazon társadalmi osztályhoz, a tehetősekhez tartozik. A felkészülést ugyanis csak a gazdag szülők tudják megfizetni. Deresiewicz statisztikákat idéz, amelyek igazolják, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a szegény családból származó diákok aránya az elitegyetemeken. 2006-ban a legjobb egyetemek hallgatóinak mindössze 15 százaléka tartozott a társadalom szegényebb feléhez.

Mindebből Deresiewicz szerint az következik, hogy az elitegyetemek újratermelik a társadalmi egyenlőtlenséget, ráadásul megnyomorítják a fiatalok lelkét. Ezért azt javasolja, hogy a szülők inkább a kevésbé kompetitív és nem kizárólag gazdag csemeték által látogatott intézményekbe írassák a gyerekeiket. Deresiewicz szerint ez nemcsak a gyereknek lesz jobb, de egyúttal a demokratikus egyenlőséget is erősítheti.

Nemes gondolat, csak éppen az elitegyetem diplomája igencsak értékes – kommentálja a cikket Zach Schonfeld, a Newsweek munkatársa. A Deresiewicz cikkét közlő New Republic szerkesztőségének is több mint fele az Ivy League egyetemein végzett.