Patrióta vagy szembenéző történelemoktatás?

2014. november 11.

Az amerikai jobboldal háborút hirdet az új, emelt szintű középiskolai kerettanterv ellen, mondván, hogy az túlzottan nagy hangsúlyt helyez az amerikai történelem árnyoldalaira ahelyett, hogy a múlt dicső eseményeinek kiemelésével erősítené a hazaszeretetet. Diákok cenzúrát és történelemhamisítást kiáltva az utcára vonulnak.

 

Újra kultúrharc tört ki az amerikai középiskolai tananyag körül, ám ezúttal nem az evolúció kérdése vagy a matematika áll a középpontban, hanem az amerikai történelem, pontosabban az emelt szintű történelemoktatás” – írja Jonathan Cohn, a New Republic kolumnistája. 

Az emelt szintű középiskolai történelemoktatás tananyagát két éve dolgozta át az illetékes szervezet. Célja az volt, hogy a felszínes, ám általános tudás helyett a diákok elmélyedjenek néhány fontosabb témában, és az adatok biflázása helyett inkább kritikai és analitikus készségeiket fejlesszék. A változtatások nem keltettek különösebb visszhangot, egészen augusztusig, amikor is a Republikánus Párt Nemzeti Bizottsága határozatban támadta az új tananyagot, mondván, az „az amerikai történelem revizionista értelmezését tartalmazza, és negatív megvilágításba helyezi a nemzet történelmét”.

A Republikánus Párt állásfoglalása után kitört a kultúrharc. Egy ismert jobboldali értelmiségi kijelentette, hogy „a tananyagot elvégzők többsége simán kérhetné felvételét az ISIS-be”. Stanley Kurtz antropológus szerint az új tananyag a nemzeti eszmét ellenző, kozmopolita és Amerika-gyűlölő történészek ideológiailag motivált és elfogult műve. A liberális Jamelle Bouie szerint szó sincs erről: az új kerettanterv végre kiegyensúlyozott, és számot vet Amerika történelmi bűneivel is, nem pedig csak azt tárgyalja, amire büszke lehet a nemzet.

Számos konzervatív többségű tankerület igyekezett megakadályozni, hogy az iskolák átvegyék a történelmi tananyagot, mivelhogy aláássa a nemzeti büszkeséget és a hazafiságot. Ami nem is meglepő, hiszen közvélemény-kutatások szerint másként vélekednek az oktatásról a liberálisok, és megint másként a konzervatívok. Míg a konzervatívok a fegyelem és a hit erényeinek hangsúlyozását várják el, a liberálisok a tolerancia erősítését tartják a nevelés elsődleges céljának.

Szeptemberben Texas állam tanfelügyeleti hivatala határozatban szólalt fel a tananyag ellen, mondván: eltorzított képet fest az amerikai történelemről és hiányzik belőle az amerikai kivételesség eszméje. South Carolinában egy szülői munkaközösség szintén azt kifogásolta, hogy az anyag az amerikai történelem árnyoldalait állítja előtérbe. A coloradói Jefferson kerület állásfoglalása szerint az emelt szintű tananyag átdolgozásra szorul, mivel az új kerettanterv túl nagy súlyt helyez a faji, a nemi és az osztályalapú sérelmek felelevenítésére, és ezzel lejáratja Amerikát. Olyan új tananyag kidolgozását javasolta helyette, amely a vállalkozói szellemet és a hazafias érzületet erősíti.

A jeffersoni tankerület azonban hamarosan meghátrált, és visszavonta javaslatát, miután döntése ellen tiltakozva diákok százai vonultak az utcára és követelték, hogy a hatóság mondjon le a szerintük cenzúrával felérő, történelemhamisításra buzdító javaslatról. A tanfelügyelet vezetője egyúttal elmondta, hogy nem akarta cenzúrázni a történelemoktatást, csak a tananyaggal kapcsolatos bírálatok nyomán szerette volna jobban bevonni és kicsit aktivizálni a közösséget. Ami a tiltakozást elnézve kétséget kizáróan sikerült is – jegyzi meg a New York Times.