A drogtesztek és az amerikai alkotmány

2014. december 11.

Az amerikai fellebbviteli bíróság alkotmányellenesnek ítélt egy floridai törvényt, amely drogteszthez kötötte a szociális segélyek folyósítását. A konzervatív kommentátor szerint azonban némi módosítással újra bevezethető a szabály. A drogtesztek az iskolában is népszerűek.

 

A fellebbviteli bíróság alkotmányellenesnek ítélte a 2011-ben elfogadott floridai törvényt, amely kötelező drogtesztet írt elő a segélykérők számára – adta hírül december elején a New York Times.

Az alkotmányellenesnek ítélt törvényt Rick Scott republikánus kormányzó vezette be. A kötelező drogteszttel a kormányzó azt akarta elérni, hogy a segélyeket ne kábítószerre költsék. Demokrata párti bírálói szerint a törvény a szegények megbélyegzését szolgálja, mivel minden segélykérőnek előírja a vizeletvizsgálatot. A szabály ellen az Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) emelt kifogást, mondván, a szabály mindenkit potenciális bűnözőként kezel. A fellebbviteli bíróság (csakúgy, mint az elsőfokú bíróság) helyt adott a kifogásnak. Ami nem különösebben meglepő, hiszen 2003-ban már elmarasztaló ítélet született egy hasonló törvény kapcsán.

Az ítéletből mindazonáltal nem következik, hogy a szociális segélyért folyamodók egyáltalán nem küldhetők drogtesztre – kommentálja a bíróság döntését Amy Miller jogász a Legal Insurrection konzervatív online magazinban. A fellebbviteli bíróság ugyanis azt mondta ki, hogy indokolatlan minden segélykérő számára előírni a drogtesztet, hiszen 2011 – a kifogásolt törvény hatályba lépése – óta elvégzett több mint négyezer vizeletvizsgálat mindössze 2,6 százaléka mutatott ki kábítószert, és a tesztek többe kerültek, mint amennyi a droghasználaton elbukott kérelmezők segélyezése lett volna. Miller szerint ez azt jelenti, hogy a konkrét esetben nincs bizonyíték olyan széles körű droghasználatra, amely indokolttá tenné a mindenki számára kötelező tesztet. A döntés értelmében összhangban van az alkotmánnyal az a 11 amerikai államban bevezetett gyakorlat, amelynek értelmében csak konkrét gyanú esetén kötelezhetők a segélykérők drogtesztre. Mivel a „konkrét gyanú” nem jól körülhatárolt fogalom, elég, ha a hatóság valakit gyanúsnak nyilvánít – jegyzi meg Miller, arra utalva, hogy ezáltal könnyen megkerülhető az alkotmányos szempontból aggályos, minden segélykérő számára előírt drogteszt.

Érdekesség, hogy az amerikai oktatási intézmények hasonló eljárással kerülik meg az alkotmányos akadályokat. Középiskolák esetében elterjedt gyakorlat, hogy a tanórákon kívüli foglalkozásokon (egyebek között az edzéseken) való részvételt, sőt akár az iskola parkolójának használatát is drogteszthez kötik. Az ilyen esetekben a bírói gyakorlat szerint nem sérül az alkotmányosság alapelve. A Wisconsin állambeli Lafayette tanfelügyelete éppen november végén vezetett be hasonló szabályt. Azt remélik, hogy a szúrópróba alapon működő drogtesztek visszatartják a fiatalokat a kábítószer-használattól. Ha nem, akkor több napos kötelező felvilágosító tanfolyamra küldik őket.