Vasárnapinyitvatartás-vita Franciaországban

2014. december 18.

A szocialista párt egyik legismertebb politikusa szerint értelmetlen és erkölcstelen a baloldali kormánynak az a terve, hogy az üzletek az év akár tizenkét vasárnapján is nyitva tarthassanak. Ma még törvény írja elő, hogy csak a kis élelmiszerboltok fogadhatnak vevőt vasárnap.

 

Ezt az értékes időt a családnak, a társas életnek, a barátainknak, a művelődésnek és a sportnak kell szentelnünk” – írja felháborodottan a Le Monde-ban Martine Aubry volt szocialista pártfőtitkár és munkaügyi miniszter, Lille polgármestere annak kapcsán, hogy a Nemzetgyűlés előtt fekszik a gazdaság liberalizálását szolgáló törvénytervezet, amelynek egyik passzusa enyhítené a vasárnapi nyitva tartás tilalmát.

Emmanuel Macron szocialista gazdasági miniszter tervezete szerint a boltok évi öt vasárnapon minden bejelentési kötelezettség nélkül nyitva tarthatnának, s ezt további hét vasárnappal még meg is toldhatnák, de csak a helyi polgármester hozzájárulásával. A vasárnapi munkavégzésért bérpótlék jár majd. Aubry hevesen ellenzi a tervet, mivel úgy érzi, hogy ellentétes a szocialisták eszményeivel. Azok szerint ugyanis nem az a vasárnap fő programja, hogy az emberek a plázákban sétálgassanak, hanem hogy magukkal és a többi emberrel törődhessenek, „gondolkodjanak, friss levegőt szívjanak és éljenek”.

Már ma is ötmillió francia dolgozik rendszeresen vasárnap, további hárommillió pedig alkalmanként. A fegyveres testületek tagjairól, az egészségügyi és a közlekedési dolgozókról, valamint a kis élelmiszerboltok alkalmazottairól lévén szó, ezt Aubry elengedhetetlennek tartja. Az ennél általánosabb vasárnapi nyitva tartás mellett felhozott gazdasági érveket viszont nem tartja helytállónak, mivelhogy az évi ötszöri vagy akár tizenkétszeri nyitva tartástól nem fog nőni a lakosság jövedelme, vagyis a kereskedelmi forgalom sem nő. (Kivétel az idegenforgalom, mert az többletjövedelmet visz a piacra. Ezért a polgármesterek jóváhagyása esetére engedélyezné az üzletek nyitva tartását az idegenforgalmi övezetekben.)

Sőt, Aubry úgy látja, hogy még baj is származik a vasárnapi nyitva tartásból, mert a válság miatt a kis boltok amúgy is bajban vannak, és ha vasárnap is meg kell küzdeniük a nagy hipermarketek konkurenciájával, akkor sokuk bizonyára kénytelen lesz bezárni. Kifejezetten képmutatónak tartja a törvénytervezetnek azt a kitételét, hogy a vasárnapi munkavégzésnek önkéntesnek kell lennie, mivelhogy a mai időkben, amikor nagy a munkanélküliség, az egyszerű eladó nem fogja megkockáztatni, hogy felkérés esetén ne vállalja „önként” a vasárnapi műszakot. Aubry elveti azt az érvet is, hogy a közvélemény-kutatások szerint az emberek többsége szeretné, ha nyitva tartanának az üzletek vasárnap. Ha ugyanis arról kérdezik őket, hogy szívesen vállalnának-e vasárnapi műszakot, akkor viszont a többség nemmel válaszol.

Kormányozni – írja saját kormányával vitázva Lille szocialista polgármestere – nem közvélemény-kutatások, hanem elvi meggyőződés alapján kell. „Annak alapján, hogy milyen társadalomban akarunk élni.”