A szeretet legyőzi az igazságot

2015. február 15.

A kanadai filozófus és üzleti etika professzor Valentin-nap kapcsán kifejti, hogy a szeretet nevében erőt kell vennünk magunkon, és muszáj hazudnunk szeretteinknek még akkor is, ha nehéz átjutni a kategorikus imperatívusz tűfokán. 

 

A Valentin-nap nem az igazmondás ünnepe. Isten ments! A kapcsolatok csak akkor lehetnek tartósak, ha nem mindig mondjuk ki, amit gondolunk. Meg kell tanulnunk színlelni és elrejteni érzelmeinket, mosolyognunk kell, amikor üvölteni szeretnénk. Röviden tehát hazudni kell” – olvassuk a New York Times Valentin-napi jó tanácsát. A cikk szerzője a téma szakértője: Clancy Martin filozófus, a Szerelem és hazugság című könyv szerzője. Martin, aki egyébként üzleti etikát is oktat, korábban könyvet írt az önbecsapás és a hazugság etikájáról, egy másikban pedig az üzleti élet és a hazugság erkölcsi dilemmáit tárgyalja. Ezek fényében talán nem is meglepő, hogy tudományos munkásságának középpontjában Nietzsche áll.

Martin hosszú filozófiai fejtegetések során arra a következtetésre jut, hogy a szeretethez elengedhetetlen a hazugság. Ha mindig őszinték lennénk, elbizonytalanítanánk gyerekeinket és elüldöznénk magunk mellől szerelmünket. Bármennyire is nehéz, muszáj leküzdenünk lelkiismeretünket és szeretteink érdekében hazudnunk kell, véli Martin, és az őszinteséget minden más elé helyező filozófusok sanyarú sorsára emlékeztet. Kant és Schopenhauer, az őszinteség és igazmondás megszállottjai magányos és örömtelen életre kárhoztatták magukat.

De Martin nem pusztán filozófusként tanulmányozta a hazugság kérdését. Mint kifejti, életének legőszintébb, és egyúttal legborzalmasabb időszaka a válás volt. Amikor már sem a felesége, sem ő nem akart kegyes hazugságokkal a másik kedvében járni a kapcsolat megerősítése érdekében, akkor őszintén egymás fejéhez vágták még a múltban elhallgatott kritikákat is.

Martin azt sem hallgatja el, hogy a válás oka egy könnyelmű félrelépés volt. Elismeri, hogy a hűtlenség hiba, de óvatosan utal rá, hogy a kisiklás még nem vezetett volna ekkora bajhoz. Mint azt egy interjúban részletesebben kifejti, az ilyen helyzetben a szeretetnek le kell győznie az őszinteséget, legalább egy ideig. Olyannyira így gondolja, hogy az interjú során többször bizonygatja, ő egyenesen elvárná a nejétől, hogy letagadja, ha megcsalta. A dolog pikantériája, hogy az interjút Martin harmadik felesége, a szintén író Amie Barrodale készítette.