Foci és globális hegemónia

2015. június 7.

Amerika a nemzetközi szervezeteket, a globális nagyvállalatokat és a befolyásos civileket is felhasználja hegemóniájának fenntartására. Habár gazdasági és katonai befolyása csökken, Washington még mindig morális tekintély – állítja a FIFA-botrány kapcsán a tekintélyes brit elemző.

 

Ennek a meccsnek a kimenetele nem csak a foci szerelmeseinek fontos, hanem az egész világnak” – kommentálja a FIFA körüli botránysorozatot Gideon Rachman, a Financial Times vezető külpolitikai elemzője.

Rachman szerint a korrupcióval vádolt FIFA-vezetők őrizetbe vétele nem történhetett volna meg az Egyesült Államok hathatós beavatkozása nélkül. A nemzetközi szervezet korrupciós ügyeinek felderítésébe az FBI is besegített, mivel a gyanús tranzakciók egy részét Amerikában is működő bankokon keresztül bonyolították.

Az ügy túlmutat a labdarúgáson. Nem csak arról van szó, hogy a korábban egyre inkább háttérbe szoruló nyugati tagszervezetek igyekeznek visszaszerezni a FIFA-n belüli befolyásukat. Az ügy Amerika globális hegemóniájáról is szól, és az Egyesült Államok hitelességének tesztje – véli Rachman. Nem véletlen, hogy Putyin elnök is megszólalt az ügyben. Az orosz államfő a labdarúgó szervezet vezetőinek letartóztatása kapcsán azzal vádolta meg Washingtont, hogy ismét ki akarja terjeszteni hatalmát más államokra.

Rachman sem vitatja, hogy a FIFA-botrány Amerika hegemóniájáról szól. A FIFA körüli háború a nemzetközi szervezetek fölötti dominanciáért folytatott harcba illeszkedik. A háború tétje az, hogy az Egyesült Államok megőrizheti-e a nemzetközi szervezetek – köztük az IMF és az ENSZ – fölötti uralmát, állítja Rachman. Hozzáteszi, hogy Washington még a globális piac szereplőire, a szuverén kormányokra és az egyéb, elvileg független, nem kormányzati nemzetközi szervezetekre is képes ráerőltetni akaratát. Washington 2012-ben nyomást gyakorolt az EU-ra, hogy a bankközi átutalásokat felügyelő belgiumi székhelyű Swift függessze fel az iráni bankok tagságát. Bár már az ENSZ is próbált változtatni rajta, továbbra is az amerikai kereskedelmi minisztérium felügyelete alatt működő cég dönthet az internetes címek kiosztásáról, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Amerika globális szinten ellenőrizheti az internetet és vele az állampolgárait, valamint a külföldön működő amerikai cégeket. Azokat pedig, akik nem hajlandók elfogadni az Egyesült Államok szabályait, egyszerűen kitiltják az országból – jegyzi meg Rachman.

Amerika hegemóniája azonban csak részben magyarázható gazdasági és katonai erőfölényével, hiszen ezekből folyamatosan veszít – jegyzi meg a brit publicista. Az amerikai igazságszolgáltatásnak és demokratikus intézményrendszernek még mindig nagy morális tekintélye van, és amíg Amerika ezt meg tudja őrizni, addig hegemóniája sincs veszélyben – vonja le Rachman a FIFA-ügy tanulságát.