Nyomtatás

Sikeresek akarunk lenni? Legyünk szépek!

2015. július 12.

Kínai kutatók kimutatták, hogy a férfiak minden érdek nélkül is elfogultak a szép nők iránt. Többet viselnek el tőlük, mint az úgynevezett csúnyáktól.

 

A szép nőknek könnyebb anyagilag kihasználniuk a férfiakat” – foglalja össze egy kínai kísérlet eredményeit Carolyn Gregoire a Huffington Postban.

Ez önmagában nem nagy újdonság, a bulvárirodalom tele van ilyen történetekkel. A tudomány is bőséggel szállított hasonló eredményeket. Deborah L. Rhode egész könyvet írt arról, hogy a szépség iránti elfogultság micsoda igazságtalanságokat eredményez az amerikai társadalomban. A szépek még az igazságszolgáltatás előtt is előnyt élveznek. Arról is megjelentek már közlemények, hogy a szépnek tartott embereket könnyebben ruházzuk fel mindenféle jó tulajdonsággal, mint másokat. Azt is régóta tudjuk, hogy a szépség a hivatali előmenetelben is előny, és a szépek kimutathatóan többet keresnek. Dario Maestripieri pszichológus szerint ennek az az oka, hogy „a férfiak mindenre képesek”, csak hogy egy hajszálnyival is megnöveljék esélyeiket egy kívánatos nőnél. Akkor is, ha az esély így is elhanyagolható. Vagyis nem tudatosan kedveznek a szépeknek. Azt nem írja, hogy a nők hogy állnak ezzel, illetve hogyan hatnak a szép férfiak a férfi főnökökre és miért, pedig előzőleg általában a szép emberek sikerességéről ír, nemcsak a nőkéről. Szóval úgy látszik, kutatni való továbbra is akad.

Gregoire a Frontiers of Neuroscience-ben akadt rá egy kínai kísérletről szóló beszámolóra. Először a kutatásban résztvevő embereknek 3010 nő fényképét kellett a szép, illetve a nem szép kategóriába sorolniuk, majd mindkét kategóriából vett alanyokkal olyan internetes partikat kellett lejátszaniuk, amelyekben bizonyos összegeken kellett megosztozni. A nőket felkérték, hogy igazságtalanul előnytelen ajánlatot tegyenek a férfiaknak, és azok a várakozásnak megfelelően könnyebben fogadták el, ha szép nőtől jött. De ha elutasították is e hátrányos ajánlatot, sokkal inkább vonakodva, mint a nem szép nők esetében. Közben műszeresen mérték a férfiak agytevékenységét, és azt találták, hogy az ajánlat  minőségétől függően mind az örömérzésért, mind a csalódásért felelős agyterületek aktívabbak voltak, ha a másik fél szép volt. Pedig a nők nem személyesen jelentek meg, a diákok csak a fényképüket látták a játék közben, és interneten kapták az ajánlatot. Vagyis semmiféle érdek nem fűződött a szépség jutalmazásához. Egyszóval – vonja le a világirodalomból elég jól ismert következtetést Gregoire – a női szépség legyengíti a férfi agy képességét arra, hogy a méltányost a méltánytalantól megkülönböztesse. Végül tréfásan arra figyelmezteti a férfi olvasókat, hogy ha nem vigyáznak, egy vonzó lány hamar kizsebelheti őket. A szerzőről elmosódott, apró képet közöl a lap, annak alapján ítélve igen szép. Úgyhogy hiszünk neki.