2015 – a lehetséges világok legjobbika?

2016. január 5.

Ha a média alapján kellene megítélnünk, aligha tartanánk 2015-öt az emberiség legjobb évének. Az amerikai szerző szerint viszont a számok arra utalnak, hogy soha sem volt olyan kevés a szenvedés, mint tavaly, és jövőre még kevesebb lehet.

 

2015-ben az erőszak uralta a híreket. Pedig az emberiség több mérőszám szerint is jobb helyzetben van, mint valaha” – értékeli a tavalyi évet Charles Kenny, a Center for Global Development kutatóintézet munkatársa az Atlantic magazinban.

A média híradásait valóban a közel-keleti válság, a terrortámadások és a halálos amerikai lövöldözések uralták. Pedig a statisztikák szerint a tavalyi év korántsem volt erőszakosabb, mint az előzőek. Az FBI adatai szerint tovább folytatódott az amerikai erőszakos bűncselekmények számának 1990 óta tartó csökkenése: tavaly közel háromezerrel volt kevesebb, mint 2014-ben, és több mint harmadával, mint 1995-ben. A csökkenés globális szinten is megfigyelhető: 2000 és 2012 között hat százalékkal lett alacsonyabb az emberölések száma.

Igaz, a terrortámadásoké nőtt – idézi Kenny a Metazin által is ismertetett Globális Terrorizmus Index adatait. Ezekből kiderül, hogy 2011 óta – elsősorban a szíriai polgárháború következményeként – ismét emelkedik a háborúban és terrortámadásokban életüket vesztők száma. Ám az emelkedés nem érinti a fejlett országokat, és az áldozatok száma még mindig elmarad a hetvenes és a nyolcvanas évekétől (a felmérés még a párizsi terrortámadás előtt készült). A WHO becslése szerint a közel 120 ezer áldozatnál ötször többen halnak meg nem politikai konfliktushoz kötődő emberölésben. 2012-ben a globális terrorizmus áldozatai az összes gyilkosság 1,8 százalékát tették ki. Ugyanebben az évben háromszor ennyien estek a veszettség áldozatául.

Bár sokan jósoltak újabb súlyos éhínséget a Száhel-övezetben, egyelőre ez szerencsére nem következett be, sőt, tavaly csökkent az éhezés miatt meghaltak száma, ami nem is meglepő, hiszen 25 év alatt az alultápláltak aránya 19-ről 11 százalékra esett. Sikerült az Ebola-járványt is megfékezni. Jelentős előrelépés történt a gyermekbénulás leküzdésében is – Afrikában egész éven át egyetlen esetet sem regisztráltak, és a kór 2000 óta kétharmadával kevesebb áldozatot szed a világon. Ez is hozzájárult, hogy a gyermekhalandóság megfeleződött az elmúlt negyed század során, igaz, így is évente közel 7 millió ötévesnél fiatalabb gyerek hal meg.

És bár sokan a demokrácia bukásától vagy legalábbis visszaszorulásától félnek, a Freedom House jelentése szerint ezen a téren sem volt visszaesés. A fejlett világ összességében lassult a gazdasági növekedés, ám továbbra is 4 százalékos az átlag. És még a klímaváltozás megállítása ügyében is sikerült némi előrelépés a világ vezető hatalmainak.

Mindennek fényében Kenny optimista. „2015-ben kevesebb volt a szenvedés, mint bármikor korábban, és ez okot ad a reményre, hogy majd 2016-ban is tovább javul a helyzet.”