Kézikönyv munkahelyi bunkók ellen

2017. október 1.

Hol vannak már a régi szép idők, amikor a szovjet és a maoista módszerek számítottak a hatékony cégvezetés eszközének! A tekintélyes stanfordi professzor tudományos kutatása szerint minden faragatlan kollégával szemben a megfelelő fegyvert kell bevetnünk.

A munkahely-farmot benépesítő goromba főnök, a bárdolatlan kolléga, a zsarnokoskodó munkatárs mind különböző állatfajok, ezért sajátos módon kell viszonyulnunk hozzájuk” – olvassuk Jena McGregortól, a Washington Post cégvezetési ügyekért felelős szakírójától.

A cikk apropója Roger Sutton stanfordi üzleti menedzsment professzor szeptember közepén megjelent Túlélési kézikönyv seggfejek ellen, avagy hogyan bánjunk azokkal, akik piszokul bánnak velünk című könyve. (A címben szereplő illetlen szóért elnézést kérünk.) Sutton a téma felkent szakértője. 2007-ben megjelent, nyolcszázezer példányban eladott legendás cégvezetési bestsellerében kifejtette, hogy a sikeres menedzsment alapja a seggfejek kiszűrése a felvételkor. (Suttonnál ez a szó, melyért ismét elnézést kérünk, szakkifejezés: az átlagosan kellemetlen munkatársaknál modortalanabbak megkülönböztetésére szolgál.) Sok víz folyt le a Hudsonon, mióta a cégvezetés tudománya a szovjet tervgazdálkodás és a maoizmus módszereire épült. Nem mintha a szovjet és a maoista módszer csupa híresen alkalmas vezetőt termelt volna ki, de ezt most hagyjuk. Nézzük inkább a tudós szakember útmutatásait.

Sutton új könyvében azt tárgyalja szaktudományos apparátus segítségével, hogy mi a teendő, ha mégis megtörténik a baj, és nemkívánatos egyént vesz fel a cég, ne adj’ isten, egyenesen vezető pozícióba.

McGregor csokorba gyűjt néhány fontosabb jó tanácsot. A durva és modortalan kisfőnökkel szemben hatékony stratégia lehet a durvaság dokumentálása és a megbántott kollégákkal közös fellépés a nagyfőnöknél. Idáig egyenes derékkal alkalmazhatjuk a receptet. Most jön azonban két nehezebb eset. A bunkó, de nélkülözhetetlen zsenikkel szemben, olvassuk, óvatosnak kell lenni, hiszen tőlük a cégvezetés nem szabadulhat meg egykönnyen. Ezért érdemes kivárni, és csak akkor intézkedni, ha már nem nélkülözhetetlen a munkájuk. Még ennél is kényesebb a következő s…fej főnök esete. A hatalmukkal visszaélő kiskirályokkal szemben kár harcolni, a legjobb, ha inkább a kedvükben járunk. Gyakran elég, ha elismerést és tiszteletet színlelünk, ugyanis az egyes területen teljhatalommal bíró kiskirályok általában erre áhítoznak. Más szóval a téma avatott szakembere alakoskodást ajánl, és nem foglalkozik azzal, milyen kognitív disszonanciát okozhat az ilyesmi az öntudatosabbaknak, a vele járó gyomor- és szívpanaszokra pedig semmilyen megoldást nem javasol. A követelőző és türelmetlen ügyfelekkel szemben már nem ajánl ilyen megalázkodást. Az ő esetükben a legjobb módszer, ha hagyjuk, hogy kidühöngjék magukat: ha szó nélkül végighallgatjuk a durvaságaikat, akkor talán megkönnyebbülnek.

Jó hír, hogy a kollégák többsége nem szándékosan, nem számításból, hanem tudatlanságból és figyelmetlenségből viselkedik bárdolatlanul. Velük általában elég elbeszélgetni. Ha nyílt ellentámadásba lendülünk, azzal csak ellenséggé tesszük őket – figyelmeztet McGregor. Jó tanácsainak bizonyára sokan hasznát veszik, de azok sem lehetnek kevesen, akiknek egyszer s mindenkorra elveszi kedvét a munkahelyi élettől. Olyannyira, hogy Sutton a bunkóság minden formájával szembeni leghatékonyabb, bár legkevésbé kifizetődő stratégiának a munkahelyváltást tekinti.