Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Keleti munkaerő, nyugati gondok

2007. október 8.

Ha egy nyugat-európai régióba rengeteg kelet-európai bevándorló érkezik, és a kormány nem igazítja a forrásokat a nagyobb népességhez, akkor romlik a közbiztonság és a közellátás színvonala. Ez pedig a bevándorlást ellenzők malmára hajtja a vizet.

Ha egy nyugat-európai régióba rengeteg kelet-európai bevándorló érkezik, és a kormány nem igazítja a forrásokat a nagyobb népességhez, akkor romlik a közbiztonság és a közellátás színvonala. Ez pedig a bevándorlást ellenzők malmára hajtja a vizet.

„A bevándorlásnak tényleg számos előnyét élvezzük. A bevándorlóknak köszönhetjük például, hogy életben maradt az angol zöldség- és gyümölcstermesztés, mert megszűnt a korábbi munkaerőhiány. De kormányunk kizárólag az előnyökről prédikál, és a bevándorlás társadalmi következményeire nem készült fel” – írja Ross Clark a londoni Times magazinban.

Cambridgeshire tartomány rendőrkapitánya nemrég arra panaszkodott, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a külföldiek által elkövetett bűncselekmények és szabálysértések száma. 2004-ben 81, 2006-ban már 306 külföldi állampolgárt, többségükben kelet-európai vendégmunkást tartóztattak le ittas vezetésért. Azt is megjegyezte, hogy a kelet-európaiak lassan sajátítják el az angol jogrend alapszabályait, egyebek között, hogy tilos késsel rohangálni az utcán.

„A külföldiekkel kapcsolatban ilyen kijelentéseket tevő közszereplőket rendszerint beidézik a rendőrségre, és felhívják a figyelmüket a közösség elleni izgatás bűntettére. Én azonban kifejezetten örülök a főkapitány szavainak. Itt az ideje, hogy az egyre inkább elharapódzó bűnözés kapcsán megvitassuk, vajon nem játszik-e szerepet a bevándorlás a brit erkölcsök lezüllésében” – kommentálja az esetet Clark.

A számok valóban riasztóak. A környező városokban az elmúlt időszakban több leszámolás is történt – főleg litván bandák belháborúját emlegették az újságok. De a bevándorlás mellékhatásai nem csak bűncselekményekben jelentkeznek. A statisztikai hivatal adatai szerint mindössze 300 bevándorló telepedett le a tartományban – az egészségügyi pénztár viszont 8850 bevándorlót regisztrált. A megnövekedett népesség miatt az orvosi rendelőkben jelentősen megnőtt a várakozási idő. Egyre nagyobb gond a lakhatás is. A környéken egyes kertekben gyakran 19. századi viszonyokat idéző fabódékban összezsúfolva élnek a bevándorlók.

Clark azonban nem idegenellenes. Sőt, épp ellenkezőleg: arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a kormány nem tett semmit az új érkezők zökkenőmentes letelepedése érdekében. A város központi támogatását nem igazították hozzá a bevándorlók számához, ezért az önkormányzat nem képes ellátni a lakhatással, az oktatással, az egészségügyi ellátással és a közbiztonsággal kapcsolatos többletfeladatokat. „Hacsak nem az volt a cél, hogy a szovjet blokkból érkezők otthon érezzék magukat – hála a kommunista időkre emlékeztető hatékonysággal működő központi irányításnak.”

Márpedig nagyon súlyos következményekkel jár, ha a kormány és az önkormányzat nem képes megbirkózni a feladattal. „Megfelelő központi tervezés híján ellehetetlenülhet a szabad munkaerő-áramlás uniós elve. A kerti sufniban lakó 30 bolgár miatt eldugult csatorna, az egyetlen körzeti fogorvosi rendelőben sorban álló 150 litván, a vodkát vedelő lengyel autós, aki tolmács híján megússza a büntetést, mind-mind azokat erősíti, akik szerint a bevándorlók aláássák hagyományos életformánkat.”