Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

A füsttilalom kockázatai és mellékhatásai

2005. július 12.

Írországban betiltották a dohányzást a nyilvános helyeken. A tilalom igen népszerű. A szabadság hívei az életmód-politika térhódításától tartanak.

Írországban betiltották a dohányzást a nyilvános helyeken. A tilalom igen népszerű. A szabadság hívei az életmód-politika térhódításától tartanak.

Egy éve, hogy Írországban megtiltották a dohányzást a nyilvános helyeken. Sokan féltették a hagyományosan füstös ír kocsmák vonzerejét.

A Spiked, a marxistából lett libertáriusok webmagazinja általában ellenzi a dohányzás ilyen szabályozását. Nem örült az ír törvénynek sem.

Brendan O'Neill, a Spiked egyik szerkesztője tavaly azt jósolta, hogy a füsttilalom nagy ellenállást vált majd ki. Tévedett, ezt maga is elismeri.

Egy felmérést idéz, amely szerint az írek döntő többsége könnyen alkalmazkodott az új helyzethez. A megkérdezettek 87 százaléka örült a dohányzásellenes törvénynek (a rendelkezés hatályba lépése előtt csak 71 százalék volt mellette).

A tilalom annyira népszerű, hogy bevezetésének évfordulója a nemzeti ünnepnek számító Húsvéti Felkelés megemlékezéseit is elhomályosította.

Tavalyi cikkében részben azért kifogásolta a szabályozást, mert a politikai kiégésének jelét látta benne. "Lehet, hogy az emberek egészségét szolgálja, de a politikáét nem" - írta O'Neill. - Az igazi politikai kérdéseket egyre inkább háttérbe szorítják az életmóddal és egészséggel kapcsolatos ügyek.

Írországban ma már sem a hajdan erős nemzeti érzés, sem a katolikus vallás nem teremt összetartást. Az egészséges életmód, és főleg a dohányzásellenesség lett a fő nemzetpolitikai kérdés.

"1916 Húsvétján a tüntetők ír zászlók alatt tiltakoztak a britek uralma ellen. - kesereg O'Neill. - Ma az ír miniszterelnök csak azt ígéri, hogy a jövő generációk füstmentes kocsmába járhatnak."

A nagy nosztalgiában O'Neill csak azt felejti el elárulni, hogy mi az igazi politikai kérdés. Mégsem valószínű, hogy a balos O'Neill a nacionalizmus vagy a fanatizmus feltámadására vágyik.

Hacsak azért nem, hogy legyen mi ellen tiltakozni.