Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Nem minden isten ellenzi a klónozást

2007. december 9.

Az emberi klónozásnak Ázsiában van jövője. A nyugati világban vagy a vallás, vagy a vallásellenes természetkultusz akadályozza alkalmazását. A keleti vallások tanait nem sérti a klónozás.

Az emberi klónozásnak Ázsiában van jövője. A nyugati világban vagy a vallás, vagy a vallásellenes természetkultusz akadályozza alkalmazását. A keleti vallások tanait nem sérti a klónozás.

„Most, hogy oregoni biológusok klónozással előállított embrióból nyertek ki őssejteket, minden korábbinál hihetőbb, hogy eljön a nap, amikor emberi klón is születik valahol. De nem feltétlenül a Csendes-óceán innenső partján” – írja a New York Times tudományos rovatában John Tierney.

A biotechnológia terén eddig a nyugati tudomány alkotta a legtöbbet. Ám az emberi klónozáshoz érve tabuba ütközött. Nem véletlen, hogy egyes amerikai kutatók elfogadják az Ázsiában felajánlott munkalehetőséget. Igaz, Ázsia mindmáig csupán egyetlen híres emberklónozási esettel szolgált, arról is kiderült, hogy csalás. Mindenesetre annak a dél-koreai ügynek kapcsán a neves buddhista vallási tekintélyek úgy vélekedtek, hogy tanaikat nem sérti az emberi klónok előállítása.

Lee M. Silver princetoni biológus elméletét ismertetve Tierney úgy látja, hogy Nyugaton éppen a vallási hit állít akadályt az e tárgyban végzett kísérletek elé. A kereszténység és a zsidó vallás ugyanis minden egyes embert, így az embriót is Isten lélekkel bíró teremtményének tekinti, s ezért ellenzi a magzat elpusztítását, kísérleti, vagy akár csak gyógyítási célú felhasználását. Ennek megfelelően Amerikában ilyen irányú kísérletek nem kaphatnak szövetségi támogatást, és vannak államok, amelyek be is tiltották az efféle kutatásokat.

A kevésbé vallásos Európában a lázadó nemzedékek szakítottak Istennel, helyette a természet imádatát terjesztették el. Társaik Amerikában is megtalálhatók, és különös módon, az emberi klónozás ellenzésében egymásra is találnak a konzervatívokkal. Szerintük semmit nem szabad változtatni a természeten, ellenzik például a génkezelt növények termesztését és árusítását. Idáig a keresztény klónozás-ellenzők nem követik őket, mert az állatokat és a növényeket a kereszténység nem tekinti lélekkel bíró lényeknek.

De ami az emberi klónozást illeti, a képviselőház konzervatívjainak sikerült áterőltetniük egy törvényjavaslatot, amely eltiltotta volna az amerikaiakat attól, hogy külföldön klónozott embrióból nyert őssejtekkel kezeltessék magukat. A szenátuson azonban nem ment át a javaslat.

Ha egy napon kiderül, hogy ilyesmivel ki lehet gyógyítani valakit a Parkinson-kórból, nincs az a törvény, amely megállítaná a beteget a génsebészeti beavatkozás igénybevételétől. És ha a most még veszélyes emberklónzás biztonságosabbá válik, valószínűleg sokakat nem állít meg az istenfélelem abban, hogy létrehozzák egy-egy elvesztett szeretett családtag genetikailag azonos, tökéletes másolatát.