Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Kína, a piacpárti úttörő

2005. július 12.

Az Egyesült Államok és Európa protekcionista lépéseket fontolgat. Kína a szabad piac és a globális kapitalizmus nevében tiltakozik.

Az Egyesült Államok és Európa protekcionista lépéseket fontolgat. Kína a szabad piac és a globális kapitalizmus nevében tiltakozik.

"A szabad kereskedelem két fő pártolója megszegi a szabad piac szabályait" - írja a People's Daily Online.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagjai 1995-ben megállapodtak, hogy 2005-től eltörlik a textilimport kvótáit.

A kvóták januári eltörlése után dőlni kezdett az olcsó kínai textiláru nyugatra. Az Egyesült Államokba irányuló kínai export egy év alatt ötven százalékkal nőtt. A februári kereskedelmi mérleg ennek következtében rekordhiánnyal zárt.

Az amerikai textil- és ruhaipar képviselői és az európai szakszervezetek vállvetve harcolnak a kvóták azonnali visszaállításáért.

Az 1995-ös megállapodás záradéka lehetővé teszi, hogy a liberalizáció miatt "piacvesztést" szenvedők 2008-ig "kivételes biztonsági intézkedéseket" vezessenek be.

"A nyugati közgazdászok azt mondják, hogy a szabad kereskedelemmel mindenki jól jár, és a globális gazdaság termelékenysége is javul. - írja a kínai Néplap. - De az Egyesült Államok és az EU most ismét megmutatja, hogy készek félretenni a piac melletti nemes elkötelezettségüket, ha ők maradnak alul a szabad versenyben."

Egy korábbi cikkben úgy érvelt a lap, hogy a kvóták visszaállítása nem oldaná meg a problémát, csak meghosszabbítaná a versenyképtelen amerikai textilipar agóniáját.

Ez az Egyesült Államoknak sem érdeke. A távlati célok érdekében érdemes rövid távon áldozatokat vállalni - emlékeztet a kínai újság a kapitalizmus szabályaira. - Mint a sakkban, a globális kapitalizmusban is muszáj néha egy-két bábut beáldozni a győzelem érdekében.

A kínaiak igazán tudják, mit beszélnek. A hetvenes évek végén beáldozták a elszigeteltséget, engedményt tettek a globális kapitalizmusnak, és most a népköztársaság nyerésre áll.