Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Lassan írj, tovább érsz

2008. április 12.

Az online hírportálok a televíziókat és rádiókat megelőzve igyekeznek beszámolni a friss hírekről és eseményekről. A gyorsaságnak azonban nagy ára van.

Az online hírportálok a televíziókat és rádiókat megelőzve igyekeznek beszámolni a friss hírekről és eseményekről. A gyorsaságnak azonban nagy ára van.

„Ahogy a hirdetők egyre inkább az online média felé fordulnak a napilapoktól, egyre nagyobb szerep jut az olvasottsági statisztikáknak. A nyomtatott újságok minőségére rányomta a bélyegét a kényszer, hogy minél nagyobb példányszámot érjenek el. Az online médiában is hasonló folyamatokat tapasztalhatunk, bár itt kicsit máshogyan jelentkezik a probléma” – olvassuk a Columbia Journalism Review médiamagazin szerkesztőségi cikkét.

A napilapok az olvasókért folytatott versenyben szenzációhajhász tudósításokkal és bulvárhírekkel szeretnének előnyre szert tenni. Az online médiumok – a hírportálok és a blogok – azonban nem az újságokkal, hanem a hírcsatornákkal versenyeznek.

Az online újságok régen úgy készültek, mint a nyomtatott lapok: napi kiadások jelentek meg, és a szerkesztőségek hagyományos lapzártát tartottak. Ma viszont a nagyobb híroldalak már a televíziókat és a rádiókat megelőzve igyekeznek beszámolni a friss hírekről. A gyorsaságtól a látogatottsági statisztikák és velük a hirdetési bevételek emelkedését remélik.

A gyorsaságért azonban legalább akkora árat kell fizetni, mint a szenzációhajhászásért és a bulvárosodásért. Az információk ellenőrzésére nincs idő. A kapkodva készített cikkek gyakran pontatlanok, és előfordul az is, hogy álhírek kapnak szárnyra. Amikor az internetes újságírás egyik úttörője, a helyi hírekre specializálódott Bakersfield Californian hírportál egy bloggert kért fel, hogy tudósítson egy gyilkossági per tárgyalásáról, a gyorsaság minden mellékhatása jelentkezett.

A bloggernek tízpercenként kellett frissítenie az online közvetítést, így csak felületes beszámolókat készíthetett, a tárgyalás részleteivel egyáltalán nem foglalkozhatott. Hogy ne veszítsenek időt, a hírportál szerkesztői eltekintettek a szokásos szerkesztési elvektől is, a blogger szövegét ellenőrzés nélkül publikálták. Az olvasók panaszkodtak is a helyesírásra: az egyik hozzászóló feltételezte, hogy a Bakersfield Californian egy hatodikos tanulót vett fel olvasószerkesztőnek. A sietve írt, hibáktól hemzsegő tudósítások a blogger szerint is a hitelesség rovására mentek.

„Régóta mondogatjuk, hogy a színvonalas újságíráshoz idő kell. Az internetes újságírásban lényeges a gyorsaság és a mennyiség, de vannak más fontos szempontok is.”