Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Milyen Uniónk lesz 2007-ben?

2005. július 12.

Az EU házi webmagazinjai nincsenek ünnepi hangulatban. Az alkotmány ügyében tartandó népszavazások kimenetele bizonytalan. A jövőt beárnyékolja a pénzügyi távlatok tisztázatlansága.

Az EU házi webmagazinjai nincsenek ünnepi hangulatban. Az alkotmány ügyében tartandó népszavazások kimenetele bizonytalan. A jövőt beárnyékolja a pénzügyi távlatok tisztázatlansága.

A bennfentes, de független (nagyrészt ingyenes, kisebb részben fizetős) euobserver.com-on egy másik hasonló témájú internetes magazin, az europaworld.org szerkesztője, Peter Sain ley Berry néz bele a kristálygömbbe.

Két új állam írta alá a csatlakozási szerződést. Ha minden jól megy, 2007-ben Románia és Bulgária csatlakozásával az Unió határai az Atlanti Óceántól a Fekete-tengerig terjednek majd. A bejelentést azonban mérsékelt lelkesedés fogadta.

2007 más szempontból is fontos dátum. Ekkor kellene hatályba lépnie az új uniós pénzügyi irányelveknek. Ezeket mostanra kellett volna kidolgozni, hiszen a 2007-es költségvetés tervezési munkálatait már el kellene kezdeni. A munkálatok állása nem okot valami nagy optimizmusra.

Az EU Alkotmány jóváhagyásáról döntő népszavazások kimenetele enyhén szólva kétes. De talán még ennél is jobban beárnyékolja az Unió jövőjét a pénzügyi perspektíva tisztázatlansága.

Ki mennyit tesz be a közös kalapba? Mennyi lesz összesen benne? Ki mennyit vehet ki belőle?

Az a hat ország, amelyik a legtöbbet fizeti, az összesített GDP egy százalékára akarja korlátozni a közös költségvetést. A Bizottság 1,14 százalékot akar begyűjteni és elosztani.

Ennél kevesebből nem lehet fedezni az Unió szegényebb részének felzárkóztatását segítő programokat. Márpedig ezekben már megállapodtak. Nagy csalódás lenne, különösen az újonnan csatlakozó országok számára, ha az ígéretek nem teljesülnének.

A konfliktus megoldása Juncker vállára nehezedik. A webmagazin kommentátora nem irigyli az EU elnökét.