Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Új bölcsészet

2008. június 19.

A huszadik század a szakosodásé volt. Lehet, hogy az új évezredben a tudomány leszámol a szakbarbársággal? Egy New York-i egyetem oktatói le akarják bontani a humán és a reál tárgyak közötti falat.

A huszadik század a szakosodásé volt. Lehet, hogy az új évezredben a tudomány leszámol a szakbarbársággal? Egy New York-i egyetem oktatói le akarják bontani a humán és a reál tárgyak közötti falat.

Jó adag tudatlanság van mindkét táborban. Felvillanyozó érzés, hogy egyesek a szakadék áthidalásában lelik örömüket" - idézi George Levine professzort Natalie Angier, a New York Times közoktatási szakírója azzal kapcsolatban, hogy a Binghamton Egyetem két tanára „koedukált" tanfolyamokat indít „Új bölcsészet" címszóval.

Fél évszázados C. P. Snow írónak az a híres tétele, hogy két kultúra jött létre: a természettudományokat a kölcsönös meg nem értés szakadéka választja el a bölcsészettudományoktól. David Sloan Wilson, a New York állam-beli Binghamton Egyetem biológiatanára arra lett figyelmes, hogy a darwini evolúcióról szóló előadás-sorozatára előszeretettel iratkoztak be bölcsészhallgatók is. Kolléganőjével, Leslie Heywood angol nyelvésszel olyan tananyagot dolgozott ki, amelyben a statisztika oktatása és a filológiai tudomány alapfogásai egyaránt szerepelnek. Úgy vélik, hogy a tudomány könnyen hozzáférhetőbbé válik, ha demisztifikálják. Ha például a statisztikai fogásokat és módszereket a diák az őt érdeklő témakörrel kapcsolatban sajátítja el, mindjárt kiderül, hogy nem ördöngösség a statisztika.

Heywood önmagán is elvégzett egy hasonló kísérletet: egyszerre tanulmányozta a farkasok biológiáját és azt a képet, amelyet az emberek alkotnak róla, s érdekes hipotézisre jutott: a farkas alighanem az ember vetélytársa lehetett az ősi időkben, s a két faj egymással kölcsönhatásban fejlődhetett.

George Levine, a Rutgers Egyetem nyugalmazott anglisztika-professzora hevesen ellenzi azokat a kísérleteket, amelyek a darwinizmust az irodalomtörténetbe próbálják átültetni: úgy véli, hogy az ilyesmivel csak közhelyeket lehet előállítani.

A Binghamton professzorainak ötletét azonban nagyon is üdvözlendőnek tartja, mivel a kísérlet „egyszerűen nem veszi tudomásul az eddig bevett dichotómiát".  Még öt-hat év, és elválik, vajon mire mennek a diákok az egyesített tudománnyal.