Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

A hamis biztonságérzet ára

2008. június 27.

Miben hasonlítanak a bukósisakos biciklisekre a hitelpiaci válság miatt csődközeli helyzetbe került vállalkozások, amelyek állami segítségben reménykednek?

Miben hasonlítanak a bukósisakos biciklisekre a hitelpiaci válság miatt csődközeli helyzetbe került vállalkozások, amelyek állami segítségben reménykednek?

Kézenfekvőnek tűnik, hogy az állam pénzt pumpáljon a gyengélkedő gazdaságba. A kormányzati beavatkozással csak az a baj, hogy az emberek nem gépek, és a segítség hatására gyakran kiszámíthatatlanul, néha egyenesen a beavatkozás céljával ellentétes módon cselekszenek” – írja Shankar Vedantam, a Washington Post kolumnistája.

A hitelpiaci válságon sokak szerint úgy lehetne úrrá lenni, hogy a fizetésképtelenné vált adósokat és az összeomlás határára került hitelintézeteket az állam segíti ki. (A válságba került Northern Rock bank például 24 milliárd font (nyolcezer milliárd forint) brit állami hitelt és további 30 millárd font (tízezer milliárd forint) – állami garanciát kapott, hogy elkerülje a csődöt.

Bármennyire kézenfekvőnek tűnik is az állami mentőöv ötlete, egyáltalán nem biztos, hogy eléri a kívánt hatást. Pszichológusok és közgazdászok kutatásai szerint ugyanis a biztonságérzet erősíti a kockázatvállalást.

Ian Walker, a Universtiy of Bath pszichológusa azt vizsgálta, hogyan befolyásolják a tudat alatti előítéletek az autóvezetők magatartását. Először bukósisak nélkül, aztán bukósisakban, végül nőnek öltözve és hosszú parókát öltve mérte, hogy mennyire kerülik ki a sofőrök. Az eredmény: amikor nőnek öltözött, az autósok nagyobb ívben kerültek, amikor viszont bukósisakot viselt, veszélyesen közel jöttek. Walker szerint a gépkocsivezetők tudat alatt úgy ítélték, hogy a női biciklisek bizonytalanabbak, ezért óvatosan elkerülték őket, a bukósisakban tekerők pedig rutinosabbak, és nagyobb biztonságban vannak, ezért nem kell nekik akkora hely.

Clifford Winston, a Brookings Institution közgazdásza, a Piac működésképtelensége vagy az állam működésképtelensége? című könyv szerzője szerint „kutatások bizonyítják, hogy a piaci folyamatokat kiigazító állami beavatkozásnak kevés haszna van, sőt inkább csak tetézi a bajt”.

Az állami segítségnyújtás ugyanis biztonságérzetet kelt. Ha a kormány majd úgyis segít a bajbajutottakon, akkor az emberek kockázatvállalóbbá válnak. A bukósisakos biciklisek merészebbek. A biztonságos – légzsákkal és egyéb védelemmel felszerelt – autók vezetői gyorsabban hajtanak, ha kapható vérnyomáscsökkentő gyógyszer, akkor a betegek kevésbé ügyelnek az egészséges táplálkozásra.

Ebből pedig az következik, hogy ha az állam mentőövet dob a felelőtlenül nagy kockázatot vállaló adósoknak és hitelintézeteknek, akkor azt sugallja, hogy bárki nyugodtan adósodjon el nyakló nélkül, a kormány majd úgyis kisegíti a bajból.