Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Adatvédelem az adatparkokban

2008. július 4.

Egyre népszerűbbek az online alkalmazások, és egyre több vállalat dönt úgy, hogy saját szerver fenntartása helyett inkább adatparkban bérel tárhelyet. Az új megoldások azonban új problémákat vetnek fel.

Egyre népszerűbbek az online alkalmazások, és egyre több vállalat dönt úgy, hogy saját szerver fenntartása helyett inkább adatparkban bérel tárhelyet. Az új megoldások azonban új problémákat vetnek fel.

„Tíz éve még szoftvereket kellett vásárolni és installálni, hogy a számítógépet használni lehessen. A Web 2.0 megjelenésével ennek vége” – írja Brian Braiker, a Newsweek publicistája.

A nagy informatikai cégek, például a Google, a Microsoft, az IBM, a Dell és a Yahoo, egyre-másra indítanak olyan új szolgáltatásokat, amelyek hovatovább feleslegessé teszik a személyi számítógép háttértárait és a szoftvereket. Hála a Google-nak, ma már bárki tárolhatja fontos fájljait az interneten. Sőt, arra is lehetőség van, hogy a drága irodai szoftverek – szövegszerkesztők, táblázatkezelők és prezentáció-készítők – online fapados változatait használjuk. Természetesen az online alkalmazások, csakúgy, mint a tárterület, teljesen ingyenesek. Ráadásul az online szolgáltatások zöme nem csak számítógépről, hanem okostelefonról is elérhető. Nemrég még az online alkalmazásoktól sokáig mereven elzárkózó Microsoft is elindította internetes szolgáltatásait, az Office Live-ot és a Microsoft Online-t.

Egyre több vállalat dönt úgy, hogy saját szerverek helyett inkább a valamelyik internetes óriáscég – mindenekelőtt a Google – adatparkjaiban bérel tárterületet. Így nem kell saját informatikusokat fizetni, illetve az adatvesztés és a szerverleállás miatt aggódni: az adatpark üzemeltetője a biztonsági másolatokról és a folyamatos működésről egyaránt gondoskodik. A Google 2007 februárjában indította a céges adatpark-szolgáltatást, és máris több mint félmillió előfizetővel büszkélkedhet. Dave Girouard, a Google egyik igazgatója szerint öt éven belül a cégek levelezőrendszerének 90 százaléka valamilyen adatparkban fut majd, és nem saját szerveren.

A kiszervezett adattárolással kapcsolatban azonban súlyos adatvédelmi aggályok vetődnek fel – figyelmeztet Braiker. Tavaly a francia kormánytisztviselőknek például megtiltották, hogy BlackBerry okostelefonjukon internetezzenek. Az indoklás: a telefonon zajló internetes forgalom külföldi szervereken keresztül folyt, amelyekhez a titkosszolgálatok hozzáférhetnek.