Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Interneten is címkézne a brit ORTT

2005. július 12.

Az Ofcom szerint a neten is fel kellene tüntetni, ha valami nem való kicsiknek. Amikor az ORTT 2000-ben ilyesmivel állt elő, a tartalomszolgáltatók fel voltak dúlva. Hogyan reagálnak a hidegvérű angolok?

Az Ofcom szerint a neten is fel kellene tüntetni, ha valami nem való kicsiknek. Amikor az ORTT 2000-ben ilyesmivel állt elő, a tartalomszolgáltatók fel voltak dúlva. Hogyan reagálnak a hidegvérű angolok?

Az angol sajtó médiahíreit olvasva déja-vu érzése támad annak, akiben nyomot hagytak az internet jogi szabályozása körül Magyarországon három-négy éve fellángolt viták.

A brit médiahatóság, az Ofcom egyik magas rangú vezetője, Tim Suter azt nyilatkozta, hogy az új médiumok felhasználóit ugyanazok a jogok és lehetőségek illetik meg, amelyeket a fennálló szabályozás a hagyományos médiumok nézőinek és hallgatóinak biztosít - számol be a Guardian. - Számukra is fontos például, hogy előre tudják: vár-e rájuk erőszak vagy más kellemetlenség, ha úgy döntenek, hogy az interneten néznek meg egy filmet, vagy a gyermeküket engedik számítógép elé.

Ezért az Ofcom - írja a Financial Times sajnos csak előfizetőknek hozzáférhető cikke - Hollandiához hasonlóan egységes, a továbbításra használt csatornától független, a tartalomszolgáltatás minden területére kiterjedő kategória- és jelzésrendszert kíván bevezetni. A megfelelő címkézés alapján a felhasználó saját ingerküszöbének megfelelően, előre eldöntheti majd, hogy mit kíván megnézni, és mi az, ami várhatóan sok neki.

A magyar médiahatóság 2002-ben megszólalásig hasonló koncepciót dolgozott ki. A hazai internetszakértők és a tartalomszolgáltatók képviselői felháborodottan utasították el az ORTT elgondolását. Nincs szükség hatósági szabályozásra, elég az önszabályozás - állították.

A brit tartalomszolgáltatók a jelek szerint kedvezően fogadják az Ofcom javaslatát, az erős online jelenlétére joggal büszke BBC kifejezetten támogatja. Senki sem kiált cenzúrát.

Nem valószínű, hogy ez csupán az angolok hűvös vérmérsékletének tudható be.