Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Az objektív média a kampány vesztese

2008. november 2.

A média mindig elfogult, választások idején azonban a szokásosnál is elfogultabb. A veterán újságíró szerint az amerikai elnökválasztási kampányban annyira elfajult a helyzet, hogy szégyellnie kell foglalkozását.

A média mindig elfogult, választások idején azonban a szokásosnál is elfogultabb. A veterán újságíró szerint az amerikai elnökválasztási kampányban annyira elfajult a helyzet, hogy szégyellnie kell foglalkozását.

„A nyomtatott és az elektronikus sajtó elképesztő egyoldalúsággal tudósít a választási kampányról. Az elmúlt néhány hónapban a híreket hallgatva már nem csak a fejemet ingattam, hanem dühömben ordibáltam a tévével és a számítógéppel. És ami a legrosszabb, néhány hete – életemben először – szégyellni kezdtem a foglalkozásomat. Amikor pár napja egy új ismerősöm megkérdezett, hogy mi a foglalkozásom, azt hazudtam, hogy író vagyok, mert nem mertem bevallani, hogy újságíró vagyok” – kesereg Michael S. Maloney veterán publicista az ABC News oldalán.

Maloney elismeri, hogy az elfogultság nem új keletű a médiában. És bár a teljes objektivitás aligha megvalósítható, Maloney még úgy tanulta, hogy az újságírónak kutya kötelessége törekedni rá. „Ehhez állandóan meg kell kérdőjelezni saját előítéleteinket, és be kell mutatni az ellentétes véleményeket. Soha, de soha nem szabad pusztán azért elhallgatni valamit, mert ellentétes a világnézetünkkel, vagy mert nem egyeztethető össze az általunk nagyra becsült emberek véleményével.”

A veterán újságíró szomorúan tapasztalta, hogy az elmúlt években egyre inkább a vélemények kerültek előtérbe. Harminc éve a hírek és a vélemények még elkülönültek az újságokban. Mára már nem lehet elválasztani a tényeken alapuló hírt a véleménytől.

A mostani elnökválasztás során azonban a korábbiaknál is súlyosabb bajok jelentkeztek a médiában. Maloney azt még megérti, hogy az újságírók oknyomozás címén Sarah Palinnek, a republikánusok alelnökjelöltjének szemetesládáját is átnézik. Azt viszont kifogásolja, hogy a másik oldallal szemben elnézőek: miközben McCain lányainak barátnőit is faggatják, addig Obama kapcsolataival egyáltalán nem foglalkoznak. Vajon miért nem készítenek interjút azzal a dílerrel, aki kábítószert adott el Obamának középiskolás korában, ha a média hetekig csámcsogott azon, hogy John McCain felesége egy időben gyógyszerfüggő volt? És miért nem számolnak be címlapon John Biden, a demokrata alelnökjelölt otromba elszólásairól?

Néhány nappal Maloney cikkének megjelenése után újabb botrány robbant ki a liberális sajtó körül. „Látta a Los Angeles Times birtokába jutott elképesztő videofelvételt, amelyen Barack Obama a Palesztin Felszabadítási Front egyik volt vezetőjének tiszteletére köszöntőt mond az Amerikai Arab Akcióhálózat gyűlésén? Tudja, azt a felvételt, amelyen Obama Jasszer Arafat első emberét barátságosan átöleli. Nem látta? Én sem. A Los Angeles Times ugyanis nem járul hozzá a bemutatásához” – írja Michael Graham konzervatív publicista és rádiós műsorvezető a Boston Heraldban.

A hivatalosan is Barack Obamát támogató Los Angeles Times a felvétel készítőjének tett ígéretre hivatkozva nem hajlandó nyilvánosságra hozni a demokrata párti jelölt számára kínos felvételt. A cikk címe: A 2008-as elnökválasztás vesztese az objektív újságírás.

A helyzet azonban még annál is súlyosabb, mint azt a konzervatív kritikusok írásai sejtetik. A jobboldali média ugyanis semmivel sem jobb a liberálisnál. A republikánusokkal szimpatizáló sajtó igyekezett úgy beállítani a dolgokat, mintha Obama moszlim lenne, gazdaságpolitikáját pedig szocialistának bélyegezték.