Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

A Wal-Mart és a keresztény etika

2005. július 12.

Lelkipásztorok tiltakoznak a Wal-Mart módszerei ellen. Bojkott felhívásukban erkölcstelennek nevezik a céget. Valóban ellentétes a keresztény etikával a hipermarket-lánc bérpolitikája?

Lelkipásztorok tiltakoznak a Wal-Mart módszerei ellen. Bojkott felhívásukban erkölcstelennek nevezik a céget. Valóban ellentétes a keresztény etikával a hipermarket-lánc bérpolitikája?

Sam Walton a Wal-Mart alapítója hívő keresztény volt. Még vasárnapi iskolában is tanított.

A Forbes magazin kimutatása szerint a Wal-Mart adja el a legtöbb vallási tartalmú árut az Egyesült Államokban. A hívő vásárlók igényeit messzemenően figyelembe veszik. Csak keresztény szempontból nem kifogásolt rapzenét árulnak. Az erotikus magazinok borítóját letakarják, szexlapokat egyáltalán nem árusítanak. Hiába keresnénk esemény utáni fogamzásgátló tablettát egy Wal-Martban.

Nem is ilyesmiért támadják a céget a keresztények, hanem az alacsony bérek miatt.

"A Wal-Mart erkölcstelen és tisztességtelen" - idézi a Christianity Today a chicagói fekete lelkipásztorokat tömörítő Trinity United képviselőjét. A szervezet a hipermarket-lánc bojkottjára szólított fel minden jóérzésű embert.

Tényleg ellentétesek a keresztény etikával a hipermarket alacsony bérei? - kérdezi a Christianity Today.

A cég vezetői tagadják. "A Wal-Mart nem keresztény vállalat, de döntéseinket a Szentírás alapján hozzuk" - idézik Don Sonderquistet, a Wal-Mart korábbi csúcsmenedzserét.

A 19. században több tekintélyes vallási vezető, így a református Abraham Kuyper, sőt maga XIII. Leó pápa is szót emelt azért, hogy ne a piac, hanem a család szükségletei határozzák meg a béreket. Arra buzdították a híveket, hogy jogos érdekeiket érvényesítendő, alakítsanak szakszervezeteket. II. János Pál is hasonló szellemben érvelt a szociális szempontok elsődleges volta mellett.

"A modern teológusok azonban - írja a Christianity Today -, általában egyre inkább tekintetbe veszik a piaci realitásokat."

A keresztény magazin szerint a Wal-Mart nem szegi meg a Biblia előírásait. "Ami a családi szükségleteket illeti, sem a kormány, sem a keresztény etika nem követeli meg, hogy egy négy fős család megélhessen az árufeltöltői fizetésből."