Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Egy kulccsal az adóparadicsomba

2005. július 12.

Szlovákiában egykulcsos adórendszert vezettek be. Azt remélik, hogy így több külföldi tőke áramlik az országba, nő a versenyképesség és csökken a munkanélküliség. Eddig csak az egyik várakozás igazolódott.

Szlovákiában egykulcsos adórendszert vezettek be. Azt remélik, hogy így több külföldi tőke áramlik az országba, nő a versenyképesség és csökken a munkanélküliség. Eddig csak az egyik várakozás igazolódott.

Szlovákiában 2004 januárjában egykulcsos adórendszert vezettek be. A személyi jövedelemadó, a társasági nyereségadó és az általános forgalmi adó kulcsát egységesen 19 százalékban állapították meg.

2004-ben, főleg a nagy autógyárak befektetéseinek köszönhetően jelentősen nőtt a Szlovákiába áramló működő tőke. A GDP 2004-ben 5.5 százalékkal emelkedett. 2003-ban 4.5 százalék volt a növekedés.

A konzervatív piacpárti Heritage Foundation idei kimutatásában Szlovákia 41 helyet ugrott előre. A Gazdasági Szabadság Indexében most a 36. helyen, közvetlenül Magyarország mögött következik.

A beáramló tőke és a piaci szabadság növekedése ellenére sem csökkent azonban a munkanélküliség. A 2003-ban 17,3 százalékos munkanélküliségi ráta 2004-ben 18,1 százalékra nőtt.

A magyar sajtó is beszámolt "a világszerte referenciaként kezelt svájci IMD alapítvány friss versenyképességi ragsoráról". A térség országai közül Magyarország és Csehország 5-5 helyet javítva 36-37. a listán.

Szlovákia versenyképessége az új adórendszer és a tőkebeáramlás ellenére sem javult, az ország továbbra is 40. a rangsorban.

Az összefoglaló jelentés szerint a versenyképesség és az adórendszer között nincs egyértelmű összefüggés, de hozzáteszi, hogy a legnagyobb gazdasági növekedést inkább azok az országok produkálják, ahol magasak az adók.

"Az előnyös adórendszer ellenére sem növekedett a gazdaság versenyképessége" - ismeri el Martin Knapko, a szlovák liberális piacpárti Hayek Társaság képviselője. - A befektetők számára az adórendszernél fontosabb szempont, hogy milyenek "a pénzügyi viszonyok a cégek, a bankok és az állam között", valamint az infrastruktúra, a logisztika, a kutatás és az oktatás állapota egy országban.

Az egykulcsos adóparadicsomba szívesen jön a külföldi tőke. A munkanélküliség azonban nem csökken, és a versenyképesség javulása is várat magára.