Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Marad a karácsony és a hanuka

2008. december 26.

Ősi hagyományt teremteni nem is olyan könnyű. Bizonyság rá az afrikai télünnep, a kwanzaa gyors kimúlása. Talán ha nem Amerikában találják ki, s nem a karácsony ellenében, nagyobb sikere lehetett volna.

Ősi hagyományt teremteni nem is olyan könnyű. Bizonyság rá az afrikai télünnep, a kwanzaa gyors kimúlása. Talán ha nem Amerikában találják ki, s nem a karácsony ellenében, nagyobb sikere lehetett volna.

„Külföldi származású feleségem döbbenten értesült róla, hogy a kwanzaa, ez a mélyen az afrikai őskultúrában gyökerező ünnep egy bizarr amerikai radikális aktivista, Ron Karenga találmánya” – olvassuk Michael C. Moynihantől a libertárius Reason magazinban.

A kilencvenes években az akkoriban egyre népszerűbb kwanzaa lelkes hívei és bírálói egyaránt attól tartottak, hogy az új ünnep az amerikai feketék körében kiszoríthatja a karácsonyt. Az AT&T telefontársaság méregdrága hirdetményekben ajánlotta az amerikai feketéknek, hogy a kwanzaa alkalmából hívják fel szeretteiket. Az ajándékboltok polcain hegyekben álltak a kwanzaa-gyertyák és az ünnepen viselendő színpompás ruhák. 1995-ben a Boston Globe bemutatta az egyik kwanzapárti aktivistát, aki annak a véleményének adott hangot, hogy a Mikulás napja hanyatlóban van. De a Newsmax című konzervatív webmagazin még 2004-ben is arról panaszkodott, hogy minden bolt telis-tele van kwanza-rekvizitumokkal, s minden naptárba gondosan belenyomtatják a december 26-án kezdődő hétnapos kwanza-ünnepet. (Magyarországon is volt, aki felfigyelt az új divatra.)

Ha közelebbről megvizsgáljuk, ez a tipikusan afrikai ünnep a karácsonyból és Franz Fanon antikolonialista filozófiájából kotyvasztott elegy csupán. Szerepel benne – némi maoista ihletésre – „a kollektív munka és felelősség ünneplése”, az a felszólítás, hogy „teljes szívünkkel higgyünk népünkben” és a hatvanas évek diákmozgalmainak romjain fellelhető hasonló maradványok.

Az ünnep feltalálója a hatvanas évek eszméiből építkezik. Ron Karenga a Fekete Párducok radikális fekete mozgalom perifériáján kezdte karrierjét, majd a Kaliforniai állami Egyetem oktatója volt. A mozgalom eszmeisége a fekete nacionalizmus szellemében fogant: Karenga célja az volt, hogy a feketék ne a volt rabszolgatartók, és a feketéket jelenleg is elnyomó fehérek ünnepeit vegyék át. Karenga 1971-ben egy ízben bíróság elé került, és el is ítélték, mert szervezetének két nőtagját fogva tartotta és megkínozta. Ezek a rituálék nem szerepelnek a kwangaa szertartásai között, vagyis dr. Ron Karenga tanár úr idővel jelentős fejlődésen ment keresztül.

Nagyjából mindegy egyébként, mert az amerikai feketéknek kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy a kwangaát megünnepeljék. Mára a kwanga-kellékek mind egy szálig eltűntek a boltokból. Jobb híján marad a karácsony és a hanuka. És jövőre a fehérek ünnepét minden bizonnyal fekete elnök köszönti majd a Fehér Házból.