Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

A káromkodás is terrorcselekmény

2009. január 23.

Az ámokfutó reptéri hatóságok több mint kétszáz utast tartóztattak le a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után bevezetett repülésbiztonsági szabályok alapján. Sokakat káromkodásért, és volt, akit ölelkezésért.

Az ámokfutó reptéri hatóságok több mint kétszáz utast tartóztattak le a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után bevezetett repülésbiztonsági szabályok alapján. Sokakat káromkodásért, és volt, akit ölelkezésért.

A Los Angeles Timesban olvasható Tamera Jo Freeman és a terrorizmus elleni biztonsági szabályokat túlbuzgón alkalmazó reptéri személyzet afférja. A negyvenéves nő Denverbe tartott két kisgyerekével. A gyerekek civakodni kezdtek, és a mama ölébe öntötték a Bloody Maryjét. Freeman mindkettőjüket elfenekelte, amit a légikísérő szóvá tett. A dühös anyuka erre a maradék paradicsomlevet a padlóra locsolta, és durvaságokat vágott a stewardess fejéhez.

A terrorizmus elleni törvények alapján letartóztatták, gyerekeit pedig gyámság alá helyezték. Az előzetesben eltöltött három hónap után Freeman bűnösnek vallotta magát, ami után feltételesen szabadlábra helyezték. Gyerekeit közben örökbe fogadta egy Hawaii család. Freeman még csak meg se látogathatja őket, hiszen a feltételes szabadlábra helyező határozat értelmében nem hagyhatja el állandó lakhelyét, Oklahoma Cityt.

Egy fiatal párt azért tartóztattak le, mert állítólag az utasok nyugalmát zavaró módon ölelkeztek a repülőgépen: a hivatalos jelentés szerint a férfi a nő ölébe nyomta az arcát, ami elégedett mosolyt csalt a hölgy arcára. Az ölelkezést kifogásoló légikísérőt a férfi azzal fenyegette meg, hogy leszállás után lerendezik a dolgot. A bíróságon azt vallotta, hogy azért hajtotta fejét kedvese ölébe, mert a kemoterápiás kezelés után fájdalmai voltak.

Mások káromkodásért bűnhődtek, és több ittas utast is a terrorista cselekmények megakadályozása érdekében hozott szabályokra hivatkozva tartóztattak le. Az összesen kétszáznál is több letartóztatás közül valójában csak egyetlen esetben bizonyult igaznak a terrorcselekmény-gyanú.

A Los Angeles-i lap által idézett biztonsági szakértők szerint a terrorizmus elleni szabályokkal visszaélő repülőtársaságok valóságos ámokfutást rendeznek, és még rendbontásnak sem nevezhető apró-cseprő ügyekkel kapcsolatban is a terrorcselekmény gyanújával hozakodnak elő. A szabályok értelmében ugyanis a repülőgépek személyzete elleni bármilyen erőszak gyanúját is terrorcselekmény előkészítéseként kell értékelni, ami persze bűncselekménynek számít.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője kitartott amellett, hogy a letartóztatások jogosak voltak, és azzal érvelt, hogy a szigorú szabályok növelték a repülés biztonságát.

Hogy mennyire, azt jól mutatja Jeffrey Goldbergnek, az Atlantic magazin publicistájának magánakciója. Goldberg több tucatszor csempészett folyadékot, gyufát és tapétavágót a gépek fedélzetére. Egyszer pedig Oszama bin Ladent ábrázoló trikóban, hamisított beszállókártyával, fényképes igazolvány nélkül is simán sikerült felszállnia.