Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Túlbuzgó adatvédelmi bajnokok

2009. június 4.

Nagy-Britanniában a liberális értelmiség egyre gyakrabban emleget rendőrállamot és Nagy Testvért. A brit publicista szerint viszont a modern államban elkerülhetetlen az állampolgárok megfigyelése és adatainak tárolása, amit a többség nem is kifogásol.

Nagy-Britanniában a liberális értelmiség egyre gyakrabban emleget rendőrállamot és Nagy Testvért. A brit publicista szerint viszont a modern államban elkerülhetetlen az állampolgárok megfigyelése és adatainak tárolása, amit a többség nem is kifogásol.

„Nem rendőrállamban élünk, sőt még csak nem is autoritárius kormányzat alatt. Soha nem volt akkora a személyi, a politikai és a jogi szabadság, mint manapság, bár ezt a brit liberálisok többsége vitatja” – írja David Goodhart, a Prospect magazin szerkesztője.

A közelmúltban a személyiségi jogokért aggódó brit liberális értelmiség többször is megkongatta a vészharangot. Például azzal kapcsolatban, hogy március óta 25 brit nagyváros utcáin tehetünk virtuális sétát a Google Street View segítségével. A háromdimenziós fényképekkel szemben súlyos személyiségi jogi aggályok vetődtek fel. Az alkalmazás olyan nagy felbontású képeket tesz bárki számára hozzáférhetővé, amelyeken könnyen felismerhetők és azonosíthatók az utcán sétálók. A londoni Street View egyik képén például jól kivehető, ahogy egy fiatal férfi egy bár bejárata mellett előregörnyedve öklendezik. Egy másik felvételen pedig felismerhető egy szexboltból távozó férfi. Személyiségi jogi és adatvédelmi megfontolásokból az internetóriás alig egy nappal az új alkalmazás elindítása után kénytelen volt egyes felvételeket eltávolítani.

Jogvédők hevesen tiltakoztak a brit kormány május elején bejelentett törvényjavaslata ellen is, amelynek értelmében a rendőrség az Emberi Jogok Európai Bíróságának decemberi elmarasztaló ítélete ellenére is megőrizné a vádemelés nélkül végződő büntetőeljárások gyanúsítottjainak DNS-mintáit.

Adatvédelmi szakértők az elmúlt hónapokban többször kifogást emeltek a köz- és magánterületeket egyre inkább elborító zárt láncú kamerák ellen is.

Súlyos személyiségi jogi riadalmat keltett egy márciusban nyilvánosságra hozott  dokumentum, A Joseph Rowntree Reform Trust átfogó adatvédelmi jelentése is, amely szerint a brit hatóságok által létrehozott, és többségében az interneten hozzáférhetővé tett statisztikák negyede személyiségi jogokat sért, további negyven százaléka pedig adatvédelmi szempontból aggályos.

Goodhart szerint eltúlzott a Nagy Testvért és rendőrállamot kiáltó liberálisok félelme. Négygyerekes apaként egyáltalán nem bánja, hogy London belvárosának minden szegletét rendőrségi kamerák figyelik. És azt is tudomásul kell venni, hogy a terrorizmus elleni harc leghatékonyabb eszköze a terroristagyanús egyének ismeretségi körének feltérképezése. A modern állam működéséhez, a hatékony egészségügyi ellátáshoz, az adóellenőrzéshez és a szociális ellátáshoz is elengedhetetlen, hogy a hatóságok kellő információval rendelkezzenek. Az állampolgárokban érthetően kelt rossz érzéseket, ha a hivatal mindent tud róluk, de Goodhart tudomása szerint senkit nem ért sérelem a hatóságok által tárolt információk miatt.

„De akkor mi ez a nagy ribillió? Miért aggódnak értelmes emberek ilyen aránytalan mértékben?”

Goodhart szerint a liberálisok az adatvédelmi ügyekben képviselt dogmatizmussal tulajdonképpen összetartozásukat fejezik ki. Az iraki háború a végéhez közeledik, így a liberális értelmiségnek új, fontos ügyre van szüksége, amelynek kapcsán hallathatja a hangját, és hitet tehet szabadságszeretete mellett.

A minden megfigyelésben és adatgyűjtésben a rendőrállam kezét látó dogmatikus hozzáállás miatt lehetetlen értelmes vitát folytatni arról, hogyan igazodjunk el a modern technika, a biztonsági megfontolások és az adatvédelmi szempontok között – figyelmeztet Goodhart.

Arról nem is beszélve, hogy az emberek egy jelentős részét egyáltalán nem zavarja, ha megfigyelik őket. Nagy-Britanniában is népszerű a Google Latitude szolgáltatása, amely lehetővé teszi, hogy ismerőseink pillanatnyi tartózkodási helyét meghatározzuk, és saját koordinátáinkat is tudassuk barátainkkal.