Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Beilleszkedő muszlimok

2010. január 31.

A Nyílt Társadalom Intézet kutatása szerint az európai muszlimok nem akarnak elkülönülni a többségi társadalomtól. Ha a többség hagyná, szívesen integrálódnának.

A Nyílt Társadalom Intézet kutatása szerint az európai muszlimok nem akarnak elkülönülni a többségi társadalomtól. Ha a többség hagyná, szívesen integrálódnának.

Az elmúlt években gyakran olvashattunk a moszlim bevándorlók elkülönüléséről, és az állítólagos önkéntes szegregáció eredményeképpen létrejövő párhuzamos társadalmakról. A Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Intézet (OSI) a muszlim bevándorlók körében népszerű tizenegy európai városban végzett közvélemény-kutatást.

A felmérés számos közkeletű feltételezést cáfol. Az adatokból kiderül, hogy a muszlimok aktívan részt vesznek a közéletben: 70 százalékuk elmegy a parlamenti és az önkormányzati választásra, 47 százalékuk tagja valamilyen civil szervezetnek.

A muszlimok lojalitás tekintetében sem maradnak el a többségi társadalom tagjaitól. A megkérdezettek 62 százaléka azonosul új hazájával, 72 százaléka pedig kötődik városához. Másrészt viszont minden második muszlim úgy érzi, hogy a többségi társadalom tagjai idegennek tekintik. Míg a nem iszlámhívők között csak 9 százalék tapasztalt vallási megkülönböztetést, a muszlimoknak több mint a fele. A muszlim munkanélküliek aránya háromszorosa az országos átlagnak.

A közvélemény-kutatásokból kiderül az is, hogy a muszlimok többsége nem akar elkülönülni, hanem kevert etnikumú környéken szeretne élni, és gyermekét is vegyes iskolába íratná. Erre azonban a többségi társadalom előítéletessége miatt gyakran nincs lehetőség.

„A kutatás aggasztó tanulsága, hogy miközben a muszlimok zöme britnek érzi magát, a brit társadalom nem fogadja el őket" – foglalta össze a Guardiannek a kutatás brit városokra vonatkozó tanulságait Nazia Hussain, az OSI kutatásvezetője.