Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Bárkiből lehet médiacár

2010. május 9.

Az internet megöli a napilapokat. Kétségtelen, hogy a nyomtatott újságok nagy bajban vannak. De a modern technológia pusztítása egyúttal kreatív: miközben a tekintélyes lapok példányszáma zuhan, bárki saját lapot adhat ki. Ha másért nem, hát a nosztalgia kedvéért.

Az internet megöli a napilapokat. Kétségtelen, hogy a nyomtatott újságok nagy bajban vannak. De a modern technológia pusztítása egyúttal kreatív: miközben a tekintélyes lapok példányszáma zuhan, bárki saját lapot adhat ki. Ha másért nem, hát a nosztalgia kedvéért.

„Médiamágnás szeretne lenni, de a helyi lap gyakornokaként nincs elég pénze a vállalkozás beindításához? A londoni Newspaper Club online vállalkozás segítségével akár még a jövő Rupert Murdochjává is kinőheti magát. Főleg akkor, ha megelégszik az ötezer példányszámú kiadvánnyal” – olvassuk Thomas K. Grose amerikai publicista írását a Time magazinban.

Mint arról a Metazin az elmúlt évek során többször beszámolt, a napilapok példányszáma az internet terjedésének köszönhetően egyre csökken. Már a színvonalas amerikai napilapok is bajban vannak: az előfizetők számának csökkenése és a hirdetési bevételek megcsappanása miatt tömeges elbocsátásokra kényszerülnek. Az online kiadások olvasottsága ugyan nő, ám az internetes hirdetésekből csak a kieső pénz töredéke folyik be.

Lehet, hogy az új technológia elpusztítja a hagyományos lapokat, de közben új lehetőségeket is teremt. A Newspaper Club néven indított londoni vállalkozás a kis példányszámú kiadványokra specializálódott. A vállalkozás lehetővé teszi, hogy hírportálok, blogok vagy bloggerközösségek nyomtatásban is megjelentessék írásaikat. Akár öt példányban is kinyomják a lapokat, bár az egy példányra jutó költség nagyobb példányszám esetén jelentősen csökken. Bárki beküldheti a saját maga összeállította napilapot, sőt a cég a kiadványszerkesztésben is segít.

A Newspaper Club üzleti modelljének lényege, hogy nem saját nyomdát üzemeltet, hanem a napilapok kiadására specializálódott nyomdákkal szerződik. Ezek ugyanis minden nap csak estétől hajnalig foglaltak, a nap többi részében kihasználatlanok.

A kezdeményezés népszerűségét jól mutatja, hogy a BBC és a Wired webmagazin is készített már reprezentációs célra nyomtatott kiadást az online változat anyagaiból.

Azt persze a vállalkozás elindítói sem remélik, hogy sikerül megállítaniuk a nyomtatott lapok iránti kereslet csökkenését. Abban bíznak, hogy a kis rétegigényeket kielégítő kiadványok iránti kereslet nőni fog. És mivel a fiatalok egyre inkább az internetes portálokról tájékozódnak, előbb-utóbb feltámadhat a reggeli kávézás és a fürdőzés közben is olvasható, tehát papírra nyomtatott újságok iránti nosztalgia.