Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Börtönbe megy az automata sofőr?

2013. január 13.

A vezető nélküli autók biztonságosabbá tennék a közlekedést. Közeli elterjedésük mégsem valószínű. Nem technikai akadályok, hanem jogi okok miatt.

A vezető nélküli autók elboldogulnak az úton, de vajon a jogi útvesztőn is átjutnak-e?” − teszi fel a kérdést a Verge webmagazin.

Egyre ígéretesebbek a vezető nélküli autókkal folytatott kísérletek. A Google tesztautója már több mint 300 ezer kilométert tett meg sikeresen. A Volvo vezetésével és az Európai Bizottság támogatásával létrehozott Sartre Projekt szintén ígéretes eredményeket ért el. Szakértők szerint a tesztek igazolják, hogy a vezető nélküli technológia segítségével jelentősen csökkenteni lehet a balesetek számát.

Hiába azonban a biztonságosabb közlekedés, az új technológia elterjedésére akár még évtizedeket kell várni − véli a Verge. Bár három amerikai állam már engedélyezte a Google autóit, az automatikus vezérléssel kapcsolatos jogi dilemmák korántsem tisztázottak.

Egyelőre ugyanis még az sem világos, hogy pontosan milyen követelményeket támasszanak a vezető nélküli autókkal szemben. Ennél is nagyobb problémát jelent azonban a jogi felelősség megállapításának kérdése. Ki lesz a felelős, ha az automata vezető döntésének következtében baleset történik? Kinek kell felelnie és esetleg kártérítést fizetnie, ha például azért ütközik az autó, mert kikerül egy eléje ugró gyalogost? Komoly kérdésről van szó, hiszen az amerikai biztosítók évente 54 milliárd dollárt fizetnek gépkocsi káresemények kapcsán. Ha a gyártót terheli a felelősség, akkor leáll a fejlesztés, ha viszont a tulajdonost, akkor kevesen mernek majd automata vezérlésű járművet vásárolni. A Verge meg sem említi, hogy van itt még egy tisztázandó jogi probléma, éspedig, hogy ki viseli az esetleges büntetőjogi felelősséget. Az automata pilótát mégsem zárhatják börtönbe. Ámbár jóval kevesebb helyet foglalna el, és őrzése, táplálása is sokkal olcsóbb lenne, mint a ma börtönbüntetésre ítélt autóvezetőké.

A Volvo szerint a biztonságos vezető nélküli technológia már az évtized végére elérhető lesz, Steve Shladover közlekedésmérnök viszont biztos benne, hogy a jogi kérdések tisztázására még legalább egy emberöltőnyit kell várni.