Nyomtatás

Ateisták karácsonya

2013. december 22.
Freedom From Religion Foundation Freedom From Religion Foundation
http://ffrf.org/

Új fronton folytatódik a karácsony körüli kultúrharc. Amerikai ateisták saját vallási szimbólumokat állítanak a köztereken a jászolok és a menórák mellé. Az ateista jelképek megrongálóit kisebbség elleni uszítással vádolják.

 

Tévedtek, akik azt hitték, hogy már nem lehet újabb frontot nyitni az ünnepi szimbólumok körüli évtizedes kultúrharcban.

Amerikai ateista szervezetek már korábban is szerveztek decemberre polgárpukkasztó karácsonyellenes performanszokat. Idén viszont új stratégiát választottak. Úgy tűnik, újabban nem az állam és az egyház elválasztására, hanem az ateisták kisebbségi jogaira hivatkoznak. A Szabadság a Vallástól Alapítvány egy chicagói bevásárlóközpont előtt két és félméteres 'A' betűt állított a betlehemi jászol és a menóra közé, hogy az ateista kisebbség se érezze kirekesztve magát, ha már a civilek által állított vallási jelképeket nem lehet kitiltani a közterekről.

Az ateista alapítvány New Jerseyben is kampányba kezdett. Miután Pitman város vezetését nem lehetett rávenni, hogy vétesse le a keresztény üzenetű karácsonyi köztéri hirdetéseket, a római Szaturnáliára hivatkozó szatirikus plakátot ragasztottak ki. December közepén vandálok gázolajjal öntötték le és meg akarták gyújtani a plakátot. Az ateista szervezet ügyvédje szerint a tetteseknek nem csak garázdaságért kell felelniük. Szerinte az ateista kisebbség jelképének meggyalázása kimeríti a gyűlölet-bűncselekmény fogalmát, továbbá megsérti a világnézeti kisebbség szólásszabadsághoz való jogát.