Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Formatervezett félelem

2005. november 16.

A túlélőkészlet mindennapi használati tárggyá válik Amerikában. A dizájnerek megragadják a lehetőséget. Golyóálló paplant, divatos színű defibrillátort és csinos kis házi aknakeresőt készítenek.

A túlélőkészlet mindennapi használati tárggyá válik Amerikában. A dizájnerek megragadják a lehetőséget. Golyóálló paplant, divatos színű defibrillátort és csinos kis házi aknakeresőt készítenek.

Biztonság, avagy dizájnnal a veszély ellen. Ez a címe a New York-i MoMa (Museum of Modern Arts) október közepén megnyílt kiállításának.

Az amerikai átlagember mindennapos gondjává vált a felkészülés a vészhelyzetekre. A formatervezők kiaknázzák a félelemben rejlő lehetőséget. Olyan túlélőeszközöket terveznek, amelyek nem csak biztonságosak, de kényelmesek és divatosak is.

A Városi Nomád Menedék elnevezésű felfújható sátor élénk színe felhívja a figyelmet a hajléktalanokra. Ez a biztonságukat szolgálja, és egyben rávilágít a városi szegénység problémájára. A PowerPizza doboza nem pizzát, hanem laptopot rejt. A tervezők szerint ez a biztos megoldás a lopás ellen. Az Édes Álmok elnevezésű termékcsalád egyik tagja az a speciális szögesdrót, melyet lepkére emlékeztető szögekkel igyekezett barátságosabbá tenni a tervező. Az Őrangyal táskakollekció pisztolyt és konyhakést formázó dombornyomással kapható. De van divatos félautomata defibrillátor, golyóálló paplan, formatervezett pótszerv szállító, házi aknakereső és hasonló ínyencségek.

Provokáció? Rossz vicc? Posztmodern irónia? Mark Stevens, a New York Metro újságírója szerint a kiállítás azt mutatja be, hogy milyen abszurd a hisztérikus biztonságvágy, amely Amerikában a politikától a művészetig az élet minden területét áthatja.

A kiállítás főszervezője, Paola Antonelli másképp látja a dolgot. Ő azt szeretné, hogy „a látogatók ne az őket körülvevő számtalan veszélyre gondoljanak, hanem a veszélyeket legyőző találékonyságra”. „Ezek a tárgyak megszelídítik a félelmeinket” – nyilatkozta.

Bizonyára az atomrobbanás gombafelhőjét formázó plüssjáték készítőjének is ez a nemes gondolat járt a fejében.