Nyomtatás

Közösségromboló közösségi média

2017. február 26.

A milliárdos profitot termelő közösségi oldal alapítója a közösségek fontosságáról prédikál. Ahelyett, hogy egy kis pénzzel támogatná az egyebek között a saját vállalkozása által meggyengített regionális sajtó fennmaradását.

„Aligha vitás, hogy a digitális forradalom vívmányai megkönnyítik az újságírók dolgát – legalábbis azokét, akiket még nem bocsátottak el. De ennél sokkal több segítségre van szükségük” – kommentálja a New York Timesban Steven Waldman, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság korábbi tanácsadója Mark Zuckerberg legújabb kiáltványát, amelyben a Facebook alapító-tulajdonosa a közösségek megerősítésének fontosságát taglalja.

Zuckerberg nem fukarkodik a közhelyekkel és a klisékkel. A hosszú esszé mindenesetre azt hivatott felvázolni, hogy a dollármilliárdokat érő közösségi oldal a személyre szabott tartalmakkal miként járulna hozzá a társadalom megjavításához, köztük a helyi közösségek megerősítéséhez, a globális, nemzetállamok fölötti együttműködés és szolidaritás erősítéséhez. Mint egy kritikusa felhívja a figyelmet, Zuckerberg javaslatai valójában nem a befogadást, hanem a véleménygettók kialakulásának esélyét növelik. Arról nem is beszélve – teszi hozzá a Die Zeit publicistája – hogy Zuckerberg (már nem először) mintha állami feladatokat akarna ellátni a számára kedves társadalmi ideál megvalósításával, ami finoman szólva sem nevezhető demokratikus gesztusnak.

Waldmant azonban nem ezek, hanem a helyi közösségekre vonatkozó gondolatok érdeklik. Zuckerberg ugyanis megjegyzi, hogy a helyi közösségek alapja a helyi nyilvánosság, amely elképzelhetetlen virágzó lokális média nélkül. Waldman enyhén szólva visszásnak tartja, hogy a Facebook alapítója említést sem tesz róla, mekkora szerepük van a közösségi oldalaknak a regionális sajtó visszaszorulásában. Az internet elterjedésével átalakultak az olvasási szokások, így a hagyományos sajtó reklámbevételei megcsappantak. Becslések szerint a Facebook bevételeinek negyede helyi hirdetőktől folyik be – olyan hirdetőktől, akiknek a reklámjai korábban eltartották a helyi lapokat. Számos kutatás igazolja, hogy a regionális sajtó elsorvadása rombolóan hat a közösségi életre és aktivizmusra.

Nemes gesztus, hogy a Facebook újságíró projektet indított, ám valójában ez is csak a saját üzleti céljait szolgálja: azt, hogy az újságírók eleve a közösségi oldalnak kedvező platformokat használják, vagyis ingyenmunkát végezzenek a Facebook számára. Ha Zuckerberg igazán szívén viselné a sajtó ügyét, akkor nem alkalmazások fejlesztésével és patetikus víziók felvázolásával rukkolna elő, hanem a zsebébe nyúlna – véli Waldman. Az internetes óriásvállalatok, mindenekelőtt a Facebook és a Google évente dollártízmilliárdos reklámbevételre tesznek szert. Ha bevételeik mindössze egy százalékát felajánlanák az újságíróknak, ismét felvirágozna a helyi média és a tényfeltáró újságírás.