Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Médiakancellárból médiatanácsadó

2005. december 9.

Schröder még le sem tette hivatalát, amikor bejelentették, hogy tanácsadói állást vállal az egyik médiabirodalom feje és főtulajdonosa mellett. Mit mond ez sajtó és hatalom viszonyáról?

Schröder még le sem tette hivatalát, amikor bejelentették, hogy tanácsadói állást vállal az egyik médiabirodalom feje és főtulajdonosa mellett. Mit mond ez sajtó és hatalom viszonyáról?

A Ringier svájci székhelyű nemzetközi médiakonszern érdekeltségei Magyarországon a Népszabadságtól a Blikken keresztül a Buci Maciig terjednek. A magyar sajtó bőségesen foglalkozott a hírrel, hogy a volt német kancellár a vállalat többségi tulajdonosának és vezetőjének, Michael Ringiernek a tanácsadója lesz.

Gerhard Schröder „főként nemzetközi kérdésekben áll majd a cég rendelkezésére”. Nem kell minden reggel megjelennie a zürichi központban. A tiszteletdíjáról nincsenek adatok. „Nálunk nem szokás ilyesmiről beszélni – nyilatkozta elegánsan Michael Ringier. – Schröder szövetségi kancellársága idején is szerény ember volt, és az is marad. Ha a pénz lenne számára fontos, bizonyára más állást vállal.”

Azt viszont nem rejtette véka alá Ringier, hogy a mostani megállapodás jónéhány évre visszanyúló kapcsolat eredménye. „Tulajdonképpen mindig is tudtuk, hogy egyszer majd csinálunk együtt valamit – mondta. – Most eljött az ideje.”

A konkurens Springer konszern lapja, a Die Welt egyenesen „férfibarátságról” beszél, s a csipkelődésen túl egy politikai ütést is elhelyez: „A Springerhez kevésbé kötődött a médiakancellár, mint a Ringierhez, a szociálliberális beállítottságú kiadóhoz. Schröder úgy érezte, hogy a Bild (szintén Springer-lap) állandóan támadja. A Blick, Ringier bulvárlapja valóban megkímélte a támadásoktól.”

Az összefonódás tényét a nem ellenérdekelt Neue Zürcher Zeitung is megerősíti: „Amikor Schrödert otthon már a baloldali média sem fedezte, a svájci médiakonszern volt a sokat támadott kancellár alpesi erődje.”

A Zürcher nem egykönnyen jön ki a sodrából. De amikor a Blick odáig ment el a hízelgésben, hogy a szerkesztőség lesz Schröder „új kabinetje”, így vágott vissza: „Ez már az újságírás fegyverletétele!”