Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

A Jézus-robotok alkotója

2005. december 25.

Egy floridai szakember cége templomok számára készít Disneyland-stílusú figurákat és színtereket. A legnépszerűbb a Jézus az Űrben.

Egy floridai szakember cége templomok számára készít Disneyland-stílusú figurákat és színtereket. A legnépszerűbb a Jézus az Űrben.

A Disneyland robotfigurái egész szakmát teremtettek, az animatronikát. Ha Miki egeret automatizálni lehet, miért ne lehetne Lincoln elnök figuráját vagy éppen Jézus alakját?

Az amerikai fogyasztói kultúra „politikáját és perverzióit” leleplező Stay Free! magazin munkatársa Floridában rábukkant egy szakemberre, aki abból él, hogy templomok számára készít animatronokat.

Joe mester csak a keresztnevével akart szerepelni az interjúban. A kérdező neve viszont jól ismert a kísérleti zene kedvelőinek körében. Mark Hosler, a Stay Free! munkatársa egyben a Negativland tagja. Ennek az együttesnek a hangkollázsai maguk is kultúra- és médiakritikai célt szolgálnak. Ha mással nem, hát azzal, hogy lehetőleg a szerzői jog lábbal tiprásával szedik össze a felhasznált hanganyagot.

Stay Free: Ha ezer évig élek, akkor sem találtam volna ki, hogy létezik olyan munkaköri leírás, mint a tiéd. Mióta dolgozol itt?

Joe: Úgy három és fél éve. Mások is készítenek tematikus színtereket templomok számára. Nekünk az a specialitásunk, hogy animatronokkal látjuk el őket. Ez azoknak a templomoknak való, amelyek az igazi Disney-élményre törekszenek.

Stay Free: Volt olyan megrendelés, amit lököttnek találtál?

Joe: Némelyik templom beéri a természetes környezettel, sziklákkal és fákkal. Más megrendelők időgépet csináltatnak, amelyből Mózes sétál ki. Nagyon népszerű a Jézus az Űrben téma. Ez azt fejezi ki, hogy a vallás a Jetson család korában is fennmarad.

Stay Free: Magadnak avantgárd műtárgyakat készítesz, tele vagy tetkóval – szóval nem olyan fickó vagy, akiről templomi színterek jutnak az eszembe. Hogy érzed magad ennél a cégnél?

Joe: Ez elég bonyolult dolog. A cég tulajdonosai kereszténynek hirdetik magukat, de ettől még igazán kellemes főnökök. Az embernek csak olyankor kell vigyázni a szájára, amikor a kuncsaftoknak mutatják meg a műhelyt.