Nyomtatás

A Facebook kriptobirodalma

2019. június 25.
A Facebook kriptobirodalma

Internetguruk és közgazdászok szerint súlyos kockázatokat rejt a Facebook terve, hogy kriptodevizát bocsát ki. Ha sikerül, a Facebook a világ legnagyobb hatalma lehet, és meggyengítheti a demokratikus felhatalmazással bíró kormányzatok szuverenitását.

A Facebook már most is olyan, mint egy állam. Saját közössége van, törvényei, rendőrei és diplomatái vannak. A kriptovaluta mindezt tovább erősíti” – olvassuk a Spiegelben Jürgen Geutertől, a digitális technológia társadalmi és politikai vonatkozásaira specializálódó techgurutól.

A magyar sajtót is bejárta a hír, miszerint a Facebook saját kriptodeviza indítását tervezi. Szemben azonban a már forgalomban lévő kriptodevizákkal, a libra névre keresztelt kriptovaluta teljes összegére hagyományos devizákból álló fedezet állna rendelkezésre. Ez biztosítaná a libra könnyű átválthatóságát és csökkentené a spekulatív tranzakciók lehetőségét. A libra nemcsak a Facebook-birodalmon belül lenne használható. A kezdeményezés komolyságát jól mutatja, hogy mások mellett a Visa és a Mastercard is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Mint arról a Metazin is beszámolt, a Facebook már ma is állami feladatköröket vindikál magának, ami bírálói szerint már a demokratikus kormányzást veszélyezteti. Geuter különösen aggályosnak nevezi, hogy a Facebook aktívan közreműködik az EU-val és a nemzeti kormányokkal az online hirdetések és az adatvédelem szabályainak kidolgozásában.

Geuter szerint a saját kriptodeviza tovább növeli a Facebook már így is túlzottan nagy hatalmát. Merő PR-porhintésnek nevezi, hogy az internetóriás a decentralizáció és az egyéni szabadság eszközének próbálja beállítani a librát. Nem feltétlenül eredményez decentralizációt minden, ami csökkenti az állami szuverenitást. Esetünkben sem így van, hiszen a Facebook minden adatunkhoz hozzá fog férni (jóllehet azt ígéri, hogy a pénzügyi tranzakciókat elkülöníti az egyéb felhasználói adatoktól). „Eddig csak általában a nemzetállamokhoz hasonlították, most már akadnak, akik egyenesen királyságokkal és autokráciákkal állítják párhuzamba a Facebookot. Elvégre egy kis csoport dönt milliárdnyi embert érintő ügyekben anélkül, hogy nekik bármilyen befolyásuk vagy beleszólásuk lenne.”

Más elemzők is kemény szavakkal illetik a Facebook kriptodevizájának tervét. Ed Conway, a Times publicistája is attól tart, hogy ha sikerül a terve, a Facebook a legerősebb kormányokénál is nagyobb hatalomra fog szert tenni. Jevgenyij Morozov internetguru pimasz húzásnak nevezi, hogy az adatvédelmi botrányok sorozata által tépázott Facebook már devizát is akar, ráadásul kegyesen felajánlja együttműködését a kormányoknak a kriptovalutára vonatkozó szabályozás kidolgozásában. A Politico pedig attól tart, hogy a libra újabb eszköz lehet az adóelkerülők, a pénzmosók és a terroristák kezében.

Persze az is lehet, hogy az egészből nem lesz semmi. A baloldali Tageszeitung tudósítása például kiemeli, hogy már a kriptodevizára vonatkozó tervek előtt is sokan szorgalmazták a Facebook feldarabolását, mondván, hogy monopolhelyzete csak így számolható fel. És, mint a lapnak nyilatkozó világgazdasági elemző, Stefan Kooths megjegyzi, a szigorú európai pénzpiaci szabályozások ismeretében aligha valószínű, hogy a Facebook kriptodevizáját engedélyezni fogják.

Matt Stoller, a trösztellenes Open Marts Institute kutatója arra figyelmeztet, hogy ha a Facebook mégis képes lenne megfelelni a nemzeti szabályozásnak (vagy a maga képére alakítani a szabályokat), a libra akkor is rendkívüli kockázatot jelenthet. Egyebek között azért, mert az állam helyett lényegében a semmilyen demokratikus ellenőrzés alatt nem álló Facebook vezethetne be gazdasági szankciókat külföldi országokkal szemben. Stoller szerint ennél is aggályosabb a libra minden bizonnyal várható nagy népszerűsége: összeomlása esetén ugyanis akár az egész világgazdaság súlyos veszélybe kerülne.