Nyomtatás

Identitáspolitikával a haladásért, előre!

2019. december 29.

Progresszív városi funkcionáriusok a kelet-európai olvasót múlt századi időkre emlékeztető ráolvasással operálnak egészen hétköznapi feladatok intézése közben. Azért amikor a transzszexuális ügy támogatását egyikük a sztriptízig fokozta, az már sok volt.

Ha csakugyan tanulmányoznák a sokat kárhoztatott hatalmi struktúrát, saját magukra ismernének benne” – írja egy nagyváros progresszív hivatalvezetőiről a City Journalben Christopher F. Rufo szerkesztő, dokumentumfilmes és szegénységkutató.

Seattle városában nő a fedélnélküliek száma, a szociális munkások szerint a városban és környékén legalább tizenkétezren vannak. A hajléktalansággal foglalkozó városi ügyosztály vezetője össze is hívta az ez ügyben tevékeny szervezetek vezetőit, hogy megvitassa velük, hogy lehetne „dekolonizálni közös munkánkat”. „Kérdőre kell vonni a mai hatalmi struktúrákat, meg kell vizsgálni a strukturális rasszizmus rendszereinkben tovább élő örökségét, továbbá a fekete, őshonos, barna bőrű és egyéb margóra szorított közösségekkel együtt ki kell jelölnünk a felszabadítás útját.”

Ez az ügyosztály nem áll egyedül progresszív eszméivel. A városi áramszolgáltatónak például társadalmi méltányossági programcsapata van, s a vezető egy lapinterjúban elmagyarázta, hogy a városi közszolgáltatók sokat tehetnek a fehér felsőbbrendűség ellen. „A befogadó modell az egyetlen módja annak, hogy valaha is közösen felszabaduljunk az intézményes elnyomás alól” – fejtette ki.

Seattle-ben az állami és városi iskolák tanáraiból és civilekből munkacsoport alakult, amely az etnikai ismeretek oktatására tesz javaslatokat. Legutóbb a matematikaoktatáshoz szólt hozzá e célból, ugyanis „a matematika elmélete és gyakorlata a színesbőrű ősi civilizációkban gyökerezik”, csakhogy az elnyomó hatalom a nyugati matematikát tekinti egyedül legitimnek. Új matematikai tantervre van hát szükség, amely „felszabadítja a színesbőrű népeket és közösségeket”.

Mármost Rufo megjegyzi, hogy a hatalmi struktúrák kárhoztatása sem a hajlékteremtés, sem a közvilágítás, sem a matematikaoktatás ügyén nemigen fog lendíteni. Viszont, ha a harcos városi tisztségviselők tényleg tanulmányoznák a hatalmi struktúrát, csakis magukkal találkozhatnának, mert más gondolkodásúakat nem vesznek fel ilyen állásba Seatle-ben, ahol progresszívok állnak az önkormányzat élén. Egy biztos: a város rendesen megfizeti mindhárom említett haladó szellemű szereplőt. Évi 104-123 ezer dollár között keresnek, ami az átlagkereset több mint kétszerese. Igaz, a hajléktalanügyi felelős kénytelen volt felmondani, mert túlzásba vitte a transzszexuális ügy támogatását a fedél nélküliek ügyeivel foglalkozó szervezetek tanácskozásán. Felléptetett ugyanis egy transz sztriptíztáncosnőt, aki mezítelen felsőtesttel szórakoztatta a közönséget. A helyi sajtó közzétette az esetről készült, legalább 16 éven felülieknek való videófelvételt, és ez már sok volt.

Pedig a transzneműek ügyében elég messzire el lehet menni. Londonban elvesztette állását egy könyvelőnő, amiért az interneten annak a véleményének adott hangot, hogy az emberiség kétnemű, és az ember neme megváltoztathatatlan. Sőt, a bíróság 26 oldalas ítélete helybenhagyta a munkaadó eljárását, mivel az alkalmazott „nézetei nem méltók egy demokratikus társadalom tiszteletére”. Tízezrek csatlakoztak a könyvelőnőt támogató internetes tiltakozáshoz, köztük J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője.