Nyomtatás

Francia tisztek a polgárháború réméről

2021. május 16.

Huszonöt tábornok és további ezerkétszáz tiszt sürgős cselekvésre szólította fel az ország vezetőit az új és többedik generációs bevándorlók lakta területeken uralkodó állapotok ügyében. Nagy többségük tartalékos. Később több ezer aktív katona is csatlakozott hozzájuk. Fegyelmi eljárások indultak. A sajtó szélsőjobboldalinak minősíti őket.

Nehéz megállapítani, mekkora támogatásra találnak a levélben kifejtett nézetek” – olvassuk a La Croix katolikus napilapban Laurent de Boissieu és Corinne Laurent tollából.

A tábornokok felhívása először a Place d’armes nevű kevéssé ismert honlapon jelent meg, s ennek gazdájáról a La Croix szerzői azt írják, hogy a kilencvenes évek első felében a Front National rendezőgárdáját irányította, miután leszerelték a csendőrségtől, mert dokumentumokat szivárogtatott ki a radikális jobboldali pártnak. Marine Le Pen azóta átvette a párt vezetését apjától, az alapítótól, és sokat szelídített rajta, sőt, apját ki is záratta a pártból, mert nem volt hajlandó követni őt ezen az úton. Továbbá Nemzeti Tömörülésnek nevezte át pártját, hogy ne hangozzék a név oly harciasan. Mindenesetre, amikor április 21-én a tábornokok és tisztek felhívása a Valeurs Actuelles honlapján is megjelent, Marine Le Pen azonmód felszólította az aláírókat, hogy csatlakozzanak pártjához.

A dokumentum tétlenséggel vádolja az állam vezetőit a növekvő iszlamista veszéllyel szemben, miközben egész városnegyedek kicsúsznak az állam ellenőrzése alól. Ennek – írják a nyugdíjas tábornokok – polgárháború lesz a vége. A fegyveres erők majd rendet tesznek, de a halottakért az ország vezetői fogják viselni a felelősséget.

A katonai vezetés azonnal megkezdte 18 ma is aktív aláíró leszerelését, és a fegyveres erők minisztere a tartalékos aláírókat is törölni akarja az állományból. (A tartalékosok ugyanis fizetést kapnak, és a hadvezetés rendelkezésére kell állniuk.) Hiszen a katonaság nem politizálhat. Úgy is emlegetik olykor, hogy „a Nagy Néma”. Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldal vezére azonban mindenki másnál tovább ment: szerinte a tábornokok nyíltan katonai puccsal fenyegetőznek a felhívásban.

A La Croix részletesen beszámol arról, hogy némely aláíró indult a Nemzeti Tömörülés jelöltjeként egy-egy választáson, s volt, akit töröltek az állományból, mert migránsok elleni tüntetést szervezett, a helyi polgármester tiltása ellenére. Megint másokat a La Croix a Metazinból is ismert Renaud Camus irányzatához sorol, amely a „népességcsere” elméletét hirdeti – vagyis azt, hogy szép lassan a muzulmán bevándorlók teszik majd ki a lakosság többségét.

A 205 ezres francia haderő létszámához képest elenyésző az aláírók száma. A hétszázhúsz tábornoknak, és a 33 ezer tisztnek is csak töredéke csatlakozott. Mindazonáltal május 10-én újabb felhívás jelent meg, ezúttal magukat meg nem nevező, de aktív katonatisztek tollából. „Idősebb kollégáinknak igazuk van” – olvassuk benne. Azóta 25 ezren írták alá, de persze nemcsak katonák.

A La Croix szerzői cikkük írásakor még nem tudták, mekkora támogatásra számíthat a vészharangot félreverő tábornokok és tisztek felhívása. Azóta tudjuk, hogy a franciák szűk többsége (58 százaléka) támogatja, pedig a Nemzeti Tömörülés támogatottsága csak 25 százalék körül van. A fegyveres erőknél 40%-ot tesz ki.