Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720
Nyomtatás

Ki fizessen a gyógyításért?

2006. február 6.

Bush elnök a társadalombiztosítás átfogó reformjára törekedett. Az egyéni felelősségvállalás növekedését szerette volna elérni. A nagy terv tavaly megbukott. Idén új, kis tervekkel állt elő.

Bush elnök a társadalombiztosítás átfogó reformjára törekedett. Az egyéni felelősségvállalás növekedését szerette volna elérni. A nagy terv tavaly megbukott. Idén új, kis tervekkel állt elő.

Az európai sajtó elsősorban az Irakkal és az energiagazdálkodással kapcsolatos részeket emelte ki Bush elnök múlt heti évértékelő beszédéből. Az Egyesült Államokban azonban leginkább a társadalombiztosításról mondottakat tartották fontosnak.

A Wall Street Journal felmérése szerint a társadalombiztosítás helyzete az iraki háborúnál is jobban aggasztja az amerikaiakat. Kétharmaduk olcsóbb, és több emberről gondoskodó egészségbiztosítást vár a kormánytól. Az egészségügyi kiadások 1993 óta megduplázódtak, és egyre több embernek nincs semmiféle biztosítása.

Az elnök a tavalyi évértékelő beszédben azt fejtegette, hogy a társadalombiztosítás átfogó reformja növekvő egyéni felelősségvállalást feltételez. Az állami szerepvállalás csökkentését, a roosevelti New Deal rendszerének átalakítását tervezte. Programjának egyik sarkalatos pontja az volt, hogy magánnyugdíj-pénztárakkal váltja föl az ötven éve működő állami nyugdíjrendszert. A nagy tervekből végül semmi sem valósult meg.

Csak a nyugdíjasok és rokkantak gyógyszerellátásának terén sikerült jelentősebb átalakítást véghezvinnie Bush elnöknek. Ez azonban egyik tábort sem tölti el lelkesedéssel. A Medicare reformja egyfelől növeli az állami szerepvállalás mértékét, másfelől épp a leginkább rászorulókat nem segíti kellőképp.

A republikánusok reformtervei romokban hevernek. Ezért az idei évértékelő beszédtől sokan azt várták, hogy az elnök valami új, nagyszabású bejelentéssel áll elő. Matt Bai, a New York Times publicistája akár azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy Bush száznyolcvan fokos fordulatot tesz, és a munkáltató által kötelezően fizetendő biztosítás bevezetésével próbálja orvosolni az egyre nyomasztóbb helyzetet. Vagyis abban az irányban indul el, hogy „minden amerikait születésétől fogva megillessen az egészségbiztosítás”.

A demokraták nagy örömére Bush valóban elismerte a tavalyi tervek kudarcát. „A kongresszus nem fogadta el a tavaly beterjesztett társadalombiztosítási reformjaimat (taps az ellenzék soraiból). A növekvő költségek továbbra is komoly problémát jelentenek, és évről évre rosszabb lesz a helyzet, hacsak nem teszünk valamit.”

De a nagy bejelentés elmaradt. A konzervatívok csalódottan vették tudomásul, hogy az évértékelő beszédből „hiányzott az a szabadpiaci buzgalom, amely korábban annyira áthatotta az elnök belpolitikáját”. És a liberálisoknak sem volt sok örülnivalójuk. „Az idei javaslatok is a konzervatívok véleményét tükrözik – kommentálta a beszédet a New York Times szerkesztőségi cikke. – Az elnök továbbra is olyan egészségügyet akar, amelyben az emberek a költségek nagyobb részét fizetik a saját zsebükből, mint jelenleg.”

Bush egyik új javaslata szerint adókedvezményekkel kell elősegíteni, hogy minél többen kössenek egészségbiztosítást. A demokraták ezzel sem értenek egyet, mert így elsősorban a gazdagokat segítenék, akik több adót takaríthatnának meg. Ráadásul a legszegényebbek továbbra is ugyanolyan nehezen kötnének biztosítást.