Nyomtatás

Adni jó, még a közgazdászoknak is

2021. december 26.
Adni jó, még a közgazdászoknak is

Sok közgazdász számára komoly fejtöréssel jár az ajándékozás: tudományos elméletek alapján ugyanis úgy hiszik, hogy gazdasági szempontból irracionális. Pedig, ha kicsit elszántabbak lennének, találnának olyan teóriát, amely tudományos szempontból is helyesnek ítéli az ajándékozást.

Akkor most inkább készpénzt érdemes adni, avagy az ajándék mégiscsak jobb?” – teszi fel a millió dolláros karácsonyi közgazdasági kérdést a Koenfucius blog.

Az ajándékozás gazdasági vonatkozásainak könyvtárnyi irodalma van, és lassan önálló alterületté válik a közgazdaságtanon belül. Kutatják például, hogy az elüzletiesedő ünnep hogyan hat a fogyasztásra és a foglalkoztatásra. Egyes elméletek szerint a nemzetgazdaság szempontjából kifejezetten káros az ajándékozás. Közgazdászok körében általánosan elfogadott nézet az is, hogy az ajándékozás mikroökonómiai szempontból is észszerűtlen, mert rendszerint olyan dolgot adunk, amelyért a megajándékozott nem adna annyit, amennyiért mi megvesszük.

Persze a közgazdász is ember, és legalábbis karácsonykor megajándékozza szeretteit. Ezzel, úgymond, enged a racionális haszonelvűségből. Pedig egyáltalán nem lenne szükséges engedni a közgazdaságtani elvekből – csak meg kellene találni a megfelelő elméletet. A Koenfucius blog szerzője olyan kutatásokat említ, amelyek cáfolják azokat a feltevéseket, amelyek szerint a megajándékozottnak kevesebbet ér az ajándék, mint amennyibe került. Az ajándék értékelése nagyon is változó, minden attól függ, miképp teszik fel a kutatók a kérdést.

És akinek még ez sem lenne elég, annak a blogger figyelmébe ajánlja az olyan megközelítéseket, amelyek nemcsak a megajándékozott, hanem az ajándékozó szemszögéből is vizsgálják a kérdést. Laura Birg és Simon Pommeranz közgazdászok kutatása ugyanis arra világít rá, hogy az ajándékozás az ajándékozónak örömet szerez. Vagyis nemcsak a megajándékozottnak jelent pénzben is kifejezhető hasznot, hanem az ajándékozónak is. A kutatók azt is kiderítették, hogy a meglepetés és az öröm jelei különösen értékesek a megajándékozó számára – ez magyarázza, hogy a többség nem szívesen ad pénzt. Más kutatásokból az is kiderül, hogy a személyes ajándékok esetében a megajándékozott, már csak udvariasságból is erősebb jelét adja az örömnek, mint az értékesebb, ám személytelen meglepetés esetén. Lám, mégiscsak megjelenik itt a tiszta haszon – a közgazdász sem panaszkodhat tehát: egymásra találhat az érzelem és a ráció.