Nyomtatás

Mégsem kell megvonni a pénzt a rendőrségtől?

2021. december 28.

Másfél éve országos mozgalom indult az Egyesült Államokban annak érdekében, hogy „a rendőrségtől elvegyék a pénzt”, pontosabban csökkentsék a költségvetését. Az eredmény: a bűnözés számai minden korábbi csúcsot megdöntenek. San Francisco erre megemelte a rendőrség támogatását.

Mikor fogja követni a példát a többi demokrata vezetésű város?” – kérdezi a Washington Postban Marc A. Thiessen.

A rendőrség forrásainak megvonásáért akkor indult baloldali mozgalom, amikor tavaly májusban Minneapolis városában igazoltatás közben meghalt George Floyd gyanúsított. Vérében halálos adag fentanilt találtak, de a bíróság úgy döntött, hogy nem ettől halt meg, hanem mert Derek Chauvin rendőr vagy kilenc percen át térdelt a nyakán. Chauvin huszonkét és félévi börtönbüntetést kapott. Fellebbezni készül, azon az alapon, hogy az országos hangulatkeltés hatással volt az esküdtek ítéletére. A város azonnal nagyösszegű kártérítést fizetett Floyd családjának, megkurtította a rendőrség költségvetését, és egy közösségi rendészet felállításának terveit kezdte fontolgatni.

Általában más demokrata vezetésű városok is hasonlóképp jártak el. A baloldal régóta hangoztatta, hogy a szigorú rendőri fellépés csak a börtönlakosság létszámát gyarapítja, a bűnözés okai mélyebben rejlenek. Továbbá azzal vádolta a rendőrséget, hogy előszeretettel tör feketebőrű gyanúsítottak életére. Floyd halála után aztán átszakadt a gát, és a demokrata vezetésű városokban országszerte csökkenteni kezdték a rendőrség költségvetését.

San Franciscóban is ez történt. London Breed polgármester-asszony 120 millió dollárt vont el a rendőrségtől. Nem is maradt el a hatás: ma csak az amerikai városok két ezrelékében súlyosabb a bűnözés helyzete, mint San Franciscóban. Naponta száz lopás történik, a turisták kedvenc célpontjának számító központi kerületben napi harminc kirakatbetöréses rablást követnek el. A járdán nem lehet végigmenni, mert az ott fekvő drogosok néha lövöldöznek. Idén minden tizenhatodik helyi lakos ellen követtek el tulajdon vagy testi épség elleni bűncselekményt. Decemberig 670 ember esett gyilkosság áldozatául, vagy százzal több, mint ahányan a koronavírus-fertőzés következményeibe haltak bele másfél év alatt. És láss csodát, a polgármester száznyolcvan fokos fordulattal bejelentette, hogy tovább nem tűri a bűnöző bandák rémuralmát. Felemelte a rendőrség költségvetését, és előírta, hogy sűrű járőrözéssel szüntessék meg az utcai drogfogyasztást, valamint vessenek véget a tömeges bolti rablásoknak.

Mindenesetre a helyi baloldali főügyész helyteleníti a fordulatot: szerinte az elnyomás nem fog javítani a helyzeten, a társadalmon kell változtatni, közösséget kell építeni. Mint Gilbert T. Sewalla a Spectatorben megjegyzi, a főügyészt sok tucatnyi baloldali kollégájával együtt szokatlanul jelentős összegű kampánytámogatás segítségével választották meg. Általában Soros Györgyöt említik, mint aki fizette a kampányukat, de Sewall azt írja, hogy a Netflix, az Instagram és a Google tulajdonosai is kitettek magukért. Az ő látlelete szerint a védett, elzárt területeken lakó pénzemberek előszeretettel választatnak meg olyan ügyészeket, akik aztán alacsony összegű óvadék fejében szabadlábra helyezik a bűnözőket, mondván, hogy a börtön nem neveli át őket rendes emberré. Így a gazdag jótevők érdekes társadalmi kísérletet finanszíroznak, az egyszerű városlakók viszont már másnap szembetalálják magukat az utcán a tegnapi elkövetőkkel.

Kaliforniából, ahol különösen erős a baloldal, a romló bűnözési helyzet miatt is növekszik az elvándorlás, viszont csökken a betelepülők száma. És a polgármester-asszony pálfordulása azt jelzi, hogy azért a demokrata oldalon megkezdődött a változás. Erre utal az is, hogy bejelentését Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház elnök-asszonya is üdvözölte. Minneapolisban a lakosság leszavazta a rendőrség átszervezésének tervét, New Yorkban egy volt rendőrtiszt személyében rendpárti demokrata polgármestert választottak, miután vészesen romlott a közbiztonság. Chicagóban egyelőre tartja magát a rendőrség költségvetését megkurtító polgármester, és főügyésze, aki az üzlettulajdonosokra hárítja a felelősséget a rablásokért, mivelhogy nem alkalmaznak őrző-védő szolgálatot. Pedig megtehetnék, hiszen a rendőrségből egyre több szakember távozik. Ha majd ott is bekövetkezik a fordulat, a rendőrséget visszaépíteni nehezebb lesz, mint leépíteni volt.